Сухият котешки шампоан - достатъчно ефективен ли е?

Котка шампоан Снимка: IStock

К ъпането на котка не е лесна задача, така че не е за изненада, че собствениците на котки търсят алтернативи, за да почистят своите котешки приятели, в случай на нужда. Сухият или безводен шампоан изглежда като чудесeн вариант на стресиращото къпане, но върши ли достатъчно добра работа?

Не използвайте сух шампоан за хора върху котката си

Всякакъв вид козметични продукти или такива за нашата хигиена не бива за се използват върху домашни любимци. Мъркащите животни ближат козината си постоянно и ще погълнат всичко, което се намира върху козината. Това включва всякакви алкохолни или химически добавки в шампоана. Безводният шампоан за котки обаче е безопасен, нетоксичен и разумна алтернатива за къпане при определени обстоятелства.

Ефективен ли е безводният шампоан за котки?

В определени ситуации безводният шампоан за мъркащи животни може да бъде ефективен при почистване на козината. Въпреки че не е пълен заместител на ваната, може да се използва за освежаване или в случай на нужда, когато котката ви се е изцапала с нещо и нямате друг избор. 

За котки, които изпитват сериозен стрес по време на къпане, сухият шампоан може да бъде лесен вариант да поддържате вашето коте свежо и чисто.

Dogsandcats.bg

Докато сухият шампоан изглежда като решение за котки, които мразят водата, може да помислите дали има странични ефекти от използването му. Има някои случаи, когато безводният шампоан не е най-добрият вариант.

Ако котката ви е видимо мръсна, тя ще се нуждае от баня. Въпреки че сухият шампоан е чудесен за почистване на петна или за подреждане на козината, той няма да е достатъчен, за да премахне излишната мръсотия или кал. Тъй като котките се мият сами, те ще се опитат да оближат всеки шампоан, който поставите върху козината им. Поради тази причина е важно да използвате само продукти за домашни любимци, за да избегнете натравяне, алергия или друга опасна ситуация.

Как да използвате сух шампоан за котки

Най-добрият начин да нанесете сух шампоан е да напръскате малко от него върху кърпа и да втриете шампоана върху котката си. Въпреки това, ако мъркащият домашен любимец се е изцапал по-сериозно - тогава няма да имате друг избор, но да го изкъпете. 

Ами, малките котета?

Има подходящи за котки безводни шампоани, които са безопасни за използване върху котенца. Повечето шампоани за котки имат указания на етикета, където можете да проверите дали това е добра алтернатива за малко коте. 

Колкото и почистването на козината да е истинско предизвикателство за нас, хората, понякога се налага да го свършим. Със сигурност това няма да ни се случва много често, но трябва да сме запознати с алтернативите. 

Виж още