Течност в белите дробове на котка: как се случва, симптоми и грижи

болно коте Снимка: iStock

И ма много различни заболявания, които могат да засегнат котка, но течността в или около белите дробове е една от най-тревожните. Котките са отлични в прикриването на признаци на заболяване, така че течността в гърдите им е често срещано заболяване, което се диагностицира само след като котката посети ветеринаря си.

Въпреки това, има редица симптоми, които можете да наблюдавате у дома, които може да показват, че проблемът възниква и сега ще научим повече!

Как се появява течността в белите дробове на котката

Първата стъпка, за да разберете как се получава течността в белите дробове, е да разберете анатомията на белите дробове. Белите дробове се намират в гръдната кухина и работят за въвеждане на кислород в кръвния поток, както и за подпомагане на балансирането на pH на тялото. Те също имат ключова роля като пазители за имунната система. Белите дробове са разделени на лява и дясна страна. При котките белите дробове не са напълно симетрични, с допълнителен белодробен лоб от дясната страна.

Течността може да се натрупа на две места в гръдния кош: в самите бели дробове или около белите дробове – между белодробната тъкан и гръдната стена.

Dogsandcats.bg

болно котеСнимка: iStock

Белодробен оток може да възникне по различни причини, включително пневмония от бактерии или вируси, паразитни инфекции, рак, травма, сърдечна недостатъчност или друго сърдечно заболяване. Отокът може да бъде обезпокоителен, тъй като намалява капацитета на функцията на белите дробове.

Какви са симптомите на течност в белите дробове на котка

Течността в белите дробове на котките може да има различни различни прояви в зависимост от това колко течност е налице, колко време е присъствала, колко активна е котката, каква е основната причина и дали съществуват други здравословни проблеми или не.

Симптомите могат да включват:

 • Летаргия
 • Слабост
 • Бързо или тежко дишане
 • Дишане с отворена уста
 • Бледи венци и лигавици
 • Непоносимост към упражнения
 • Бърз пулс
 • Затруднено дишане
 • Загуба на апетит
 • Укриване
 • Висока температура

Как можете да се грижите за котка с течност в белите дробове

болно котеСнимка: iStock

Течността в белите дробове или гърдите на котка изисква медицинска диагноза, за да се знае как най-добре да се процедира. Това означава, че вашата котка трябва да види ветеринар и често се нуждае от изображения, като ултразвук или рентгенови лъчи, за да се установи какво се случва с течността. Понякога ще се извършва и лабораторна работа.

В тежки случаи лечението ще включва хоспитализация и може да включва течности, кислородна терапия, диуретици, антибиотици и болкоуспокояващи, наред с други. Някои котки могат да се приберат вкъщи с лекарства, при условие че са достатъчно стабилни, за да го направят.

Грижата за котка с течност в белите дробове включва следването на протокола за лечение, очертан от ветеринарния лекар на вашата котка. Това включва спазване на времето на приема на техните лекарства, минимизиране на стреса, наблюдение на хранителните им навици заедно с тяхното уриниране и дефекация и цялостно гарантиране, че вашата котка реагира на лечението.

Каква е прогнозата при котки с течност в белите дробове

Мъркащите животни могат напълно да се възстановят от натрупване на течност в белите дробове, в зависимост от основната причина. Котките също могат да издържат дълго време, преди да се открие тази течност, тъй като много от тях водят относително заседнал начин на живот. Обратно, това означава, че симптомите също могат да бъдат трудни за откриване и котките могат да живеят седмици или месеци с течност в белите дробове, преди да се открие състоянието.

Течността в белите дробове на котките, независимо дали в самите бели дробове или в гръдната кухина, винаги е сериозно безпокойство. Тъй като причините са разнообразни и тъй като окончателната диагноза обикновено не е възможна без образна диагностика и/или лабораторни изследвания, всяко подозрение за течност в белите дробове на мяукащия приятел трябва да включва пътуване до ветеринарния лекар, за да прегледа животинчето и да предпише лечение.

Виж още