Трябва ли да давам хранителни добавки на котката си?

котка приема добавки Снимка: iStock

К отките са членове на семейството и ние искаме да сме сигурни, че са щастливи, здрави и получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят, за да се чувстват прекрасно. Котките се нуждаят от диети, богати на протеини, подобно на техните диви братовчеди. Тъй като те са месоядни животни, котките абсорбират хранителни вещества от животински протеин. И те също имат специфични диетични изисквания по отношение на протеини, мазнини, минерали и витамини.

Гальовните животни, които не получават необходимите хранителни вещества, често имат суха, неугледна, бавно растяща козина. Дали трябва да допълвате диетата на вашата котка зависи от няколко фактора, включително дали храните вашия домашен любимец с домашно приготвена или търговска храна, възрастта на вашата котка и специфичните здравословни нужди на вашия домашен любимец.

Ако вашият пухкав приятел е здрав и го храните с висококачествена търговска котешка храна, допълването на диетата на вашата котка може да причини повече вреда, отколкото полза. Котките, които ядат домашно приготвена храна, често се нуждаят от хранителни добавки, за да получат всички необходими витамини, минерали и аминокиселини.

Кои котки биха имали полза от хранителните добавки?

котка приема добавкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че приготвянето на храна за вашата котка от нулата гарантира, че можете да контролирате какво влиза в тялото на вашия приятел, понякога може да доведе до котешки хранителни дефицити поради трудността да се създадат рецепти, които включват всички витамини, аминокиселини и минерали, които котките трябва да имат, за да останат здрави.

Намирането на правилната смес за задоволяване на всички хранителни нужди на вашия домашен любимец може да бъде сложно и отнема много време. Ако поради някаква причина сте твърдорешени да приготвяте храната на котката си трябва задължително да се консултирате с ветеринарни лекари, които може да предоставят изпитани рецепти за домашно приготвени варианти, които включват всички хранителни вещества, от които котката ви се нуждае. Добавката почти винаги е част от тези планове.

Какъв вид добавки трябва да давам на котката си?

котка приема добавкиСнимка: iStock

Добавките за котки са проектирани от ветеринарни лекари специално за консумация от котки. Човешките витамини никога не са подходящи за котки. Те често са твърде силни за домашни любимци, което води до токсичност. И повечето човешки мултивитамини съдържат витамин D, който е отровен за котките, когато се консумира в достатъчни количества.

Витамините, специално направени за консумация от котки, обикновено се предлагат в малки дози, подходящи за размера на котка и често съдържат само един или два витамина или минерала, за да се улесни точното дозиране. Добавките може да изглеждат безобидни, тъй като не изискват рецепта, но това не означава, че тези продукти не могат да причинят проблеми, особено когато се комбинират с други лекарства.

Винаги се консултирайте с ветеринарния лекар на, преди да дадете на вашия домашен любимец хранителни добавки. Позволете на ветеринарния лекар да прегледа вашия домашен любимец, за да се увери, че няма нищо сериозно, което да е причина за хранителния дефицит на вашата котка, преди да отидете до магазина за домашни любимци, за да се запасите с добавки.

Възможно ли е котешките добавки да навредят на котката?

котка приема добавкиСнимка: iStock

Да, добавките са опасни, ако мъркащият ви приятел се храни с висококачествена котешка храна, която отговаря на неговите хранителни нужди. Котките, които ядат търговска храна с хранителни вещества, от които не се нуждаят, или консумират твърде много добавки в допълнение към обичайните си търговски диети, често страдат от физически проблеми, свързани с храненето. Тези котки демонстрират същите признаци, като неугледна козина и суха кожа, като домашни любимци, които не получават правилните хранителни вещества.

Даването на мултивитамини на вашата котка също може да бъде проблемно, ако я храните с домашна храна. Без да знаете точния хранителен профил на това, което вашата котка яде, рискувате да нараните своя домашен любимец, като му дадете повече хранителни вещества, отколкото е здравословно за него. Говорете с ветеринарния си лекар, за да получите помощ при разработването на научно обоснована домашна диета за вашия домашен любимец.

На пазара се предлага огромен набор от качествени котешки храни, така че би било излишно да давате допълнителни витамини или добавки на котката си, освен ако те не са предписани от ветеринарен лекар. Ако домашният ви любимец е в добро здраве няма нужда да му осигурявате допълнителни вещества, тъй като рискувате да му навредите. С подходяща диета, достатъчно хидратация и много игри със сигурност котката ви ще бъде в чудесно здраве!

Вижте още:

Любопитни хранителни навици на котките

Котките могат ли да ядат риба тон

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още