Трябва ли да поставим котешката тоалетна навън, ако котката ни избяга

Котка бяга от вкъщи Снимка: IStock

К огато домашен любимец изчезне, собствениците естествено могат да опитат всичко само и само да открият изкубеното животинче. Със сигурност поставянето на любимата храна навън, разлепването на флаери със снимка на животинчето, посещение при близките ветеринари или публикуване на информация в социалните мрежи са едно от стандартните неща, които стопаните на избягали котки правят.

Наред с тези действия, може би се чудите дали би било ефективно, ако поставите котешката тоалетна навън с идеята, че мъркащият приятел ще може да надуши собствената си урина или изпражнения и да се появи. Дали това е ефикасен метод за търсене на избягала котка - ще разберем в настоящата статия. 

Могат ли котките да надушат собствената си тоалетна от разстояние

Котка навънСнимка: IStock

Няма доказателства, че мяукащите животни са способни да надушат тоалетната си от километър или повече разстояние.  Макар че котките имат много мощно обоняние, няма изследвания, които да потвърдят или оборят твърдението, че биха разпознали миризмата на отпадъците си.

Dogsandcats.bg

Като цяло не се препоръчва да оставяте мръсна котешка тоалетна навън, за да “привикате” животинчето. Не се знае доколко това ще проработи и можете само да привлечете други котки или животни. Уличните представители могат дори да уринират върху или във тоалетната, като така ще заличат миризмата на вашата котка.

Какво трябва да направим, ако домашната ни котка изчезне?

Добрата новина е, че повечето котки се намират близо до дома. Мъркащите приятели са любопитни същества и могат да бъдат открити наоколо, където има храна или при някой съсед, който им е дал да си хапнат. В по-голямата си част едва ли ще изминат голямо разстояние, а историите на завърнали се след време котки са доста често срещани. Въпреки това - нищо не е на 100% сигурно в тази ситуация. 

За да намерите гальовния си спътник, можете да направите следния курс от действия: 

  • Проверете добре дома си, за да се уверите, че котката ви наистина я няма.
  • Разпечатайте листовки със снимка, име и описание на животинчето (цвят на козината, на очите, отличителни белези и информация за характера, порода), както и телефон за ваш контакт и ги разлепете в квартала.
  • Проверете при близките ветеринарни клиники или зоомагазини.
  • Публикувайте съобщения в социалните си канали.
  • Проверете приюти и неправителствени организации, чиято дейност е свързана с бездомни животни.
  • Ако котката ви има поставен микрочип - можете да разчитате на това, че някой ще я открие и ще я заведе на ветеринар, който ще я сканира, като по този начин ще открие вашите координати. 
  • Поставете любимата храна на котката около блока ви или предмети и обичани играчки. Макар че храната най-вероятно може да бъде изядена от другите бездомни котки, все пак тя може да привлече и вашата. 

Котка навънСнимка: IStock

Колкото и да е стресиращо и тъжно домашният ни любимец да избяга, трябва да запазим самообладание и да се фокусираме в неговото намиране. Ако сме поставили каишка с наши контакти или микрочип - шансът мъркащият приятел да бъде открит се уваличава значително. Обезопасяването на врати и прозорци у дома също би ни спестило значително тези мъки. 

Виж още