Трябва ли да се намесим, ако по-голямата котка играе грубо малкото коте

две котки Снимка: iStock

Н езависимо на каква възраст са вашите мъркащи животни - играта за тях е изключително важна. Позволява им да развиват, усъвършенстват и практикуват основни умения и също така им е чудесен начин да изразходват енергия, като същевременно осигуряват умствена стимулация.

Ако имате две или повече котки, съвместната им игра може да ви помогне да създадете връзка, като същевременно и двете се забавляват. Въпреки това, общата игра може да стане груба и трябва да можете да разпознаете разликата между забавление и по-груба игра.

Как да подходим, ако наскоро сте осиновили ново коте и се притеснявате как протича играта между него и по-възрастния му спътник.

Защо котките играят и колко е важна играта за тях

Котките се радват както игри когато са сами или на социални такива. Мяукащите приятели могат да се забавляват чудесно с предмети или играчки у дома. Това включва моментите, когато те сами си намират предмети из къщата и ги хвърлят и хващат, а също и когато се нахвърлят върху мишките си играчки.

Dogsandcats.bg

Социалната игра възниква, когато котка си играе с друга котка, друг домашен любимец в къщата или с вас или други хора. Въпреки че социалните игри обикновено започват, когато котките са малки и играят с братята и сестрите си от котилото, те могат да продължат да се забавляват с други животни, ако имате повече у дома. Социалната игра обаче може да изглежда като битка и да включва драскане, ритане, и дори ухапване. Въпросът е - как разбираме, че играта е станала по-агресивна и как да се намесим?

Признаци, че времето за игра е станало твърде тежко

Въпреки че времето за игра е естествено за котки от всички възрасти и може да включва множество котки на различна възраст, не е изключено да дойде момент, в който играта се превръща в бой. Има няколко признака, за които трябва да с -.е, които може да показват, че играта се е превърнала в груба агресия.

  • Позицията на ушите

Котките не могат да говорят, но езикът на тялото им може да ни каже много за дадена ситуация и как се чувстват. Обърнете специално внимание на ушите гальовните животни. Ако те са изправени или сочат напред, вероятно котката все още си играе и не е агресивна. Ако обаче ушите са назад, това може да е знак за по-сериозен бой.

  • Движението на опашката

Махането на опашка не означава непременно, че битката става сериозна. Но ако опашката е „наелектризирана“ или се бие бясно в пода, това може да е знак за страх или агресия.

две коткиСнимка: iStock

Освен това вижте как котките взаимодействат една с друга. В повечето случаи на игра котките ще се редуват да бъдат „агресорът“, така че една от тях ще бъде отгоре при битка преди да разменят позициите си. Ако една котка продължава да доминира обаче това може да е знак, че е притиснала другия гальовен приятел.

Как да подходим

Директната намеса не е най-доброто решение, ако вашите котки стават груби. Това може да засили напрежението между двойката и може да доведе до по-големи проблеми по-нататък. Не заставайте между котки, които се бият, и не вдигайте една, за да я преместите.

Вместо това трябва да се опитате да отвлечете вниманието им от ситуацията. Използвайте котешка играчка, която ще привлече вниманието им. Насърчете ги да играят с играчката, вместо да се бият, и оставете напрежението да се разсее.

Как да насърчим позитивната игра между котките

Има няколко възможни причини за груба игра. Вашите котки може да имат много задържана енергия, която кипи и предизвиква агресия. Уверете се, че осигурявате много достатъчно играчки и забавления за мъркащите животни и вие също играете с тях.

Ако ситуацията се е влошила много и котките дори не могат да бъдат в една стая една с друга за определен период от време, може да се наложи да ги разделите и да опитате да ги въведете отново по същия начин, както когато сте донесли второто коте у дома - плавно, с игра и нашушване на миризми.

След което оставете на тяхно разположение много играчки се включвайте в тяхното взаимодействие, за да „контролирате“ играта. Не пропускайте да ги наградите с лакомство, ако не проявяват взаимна агресия.

Котките играят често заедно и освен ако това не се превърне в агресивна игра, това е не само естествено, но и полезно за мяукащите приятели. Такова време за игра обаче може да стане сериозно и да стане агресивно.

Наблюдавайте двете животинчета и как си взаимодействат, за да прецените дали играта е станала груба. Ако е така - включете повече играчки, за да пренасочат агресията си към тях, а не едно към друго.

Виж още