Усещат ли котките миризмата на други котки върху вас

котка души собственик Снимка: iStock

Н а всеки собственик на котка му е познат следният сценарии - отивате на гости и котката на приятеля ви се свива в скута ви, а вие сте много щастливи, че сте си намерили нов котешки приятел. Но когато се приберете - вашият гальовен домашен любимец ви подушва и сякаш никак не е доволен от вас. В такава ситуация се питаме - могат ли котките да усетят миризмата на други котки по дрехите или кожата ви? Дори ако котката ви може да усети миризмата на други котки върху вас, ревнува ли?

Могат ли котките да усетят миризмата на други котки върху вас?

Мъркащите животни напълно може да усетят миризмата на други котки върху вас! Котките са силно териториални животни, а миризмата е изключително важна част от определянето на територията за котките. Гальовният домашен любимец може да усети миризмата на всяко животно, което сте докоснали или което е докоснало дрехите ви, след като се приберете у дома. Те могат да реагират или да не реагират отвъд първоначалното подушване, но това зависи от вашата котка.

котка души собственикСнимка: iStock

Чувстват ли котките ревност, когато миришете като други животни?

Докато повечето котки ще ви подушат и ще продължат деня си или ще ви подушат и ще ви избягват за известно време, има котки, които стигат до крайности. Някои хора са съобщавали, че мъркащите животни им ги нападат, когато се приберат вкъщи с мирис на друго животно, особено ако това животно е друга котка. Дали обаче това е ревност?

Dogsandcats.bg

Няма как да знаем как се чувстват нашите котки, когато усетят миризмата на друга котка върху дрехите ни, но има поведение, което някои котки проявяват и което показва ревност. Тази ревност най-вероятно е свързана с присъщата на вашата котка нужда да защитава собствената си територия. Съществува също така възможност мяукащият домашен любимец се чувства несигурен или опасност, когато миришете на друга котка. В някои случаи миризмата може дори да обърка котката ви, за да си помисли, че в нейната територия има друга котка.

Какво трябва да направя, ако мириша на друга котка?

котка души собственикСнимка: iStock

Това, което трябва да направите, когато се приберете вкъщи с миризма на друга котка, ще зависи много от начина, по който котката ви реагира на това, че миришете на други животни. Ако мяукащият домашен любимец е от тези, които ви нападат, когато усетят миризма на друго животно върху дрехите ви, тогава може би е най-добре да се преоблечете бързо. Някои котки могат също така да уринират или да дефекират върху дрехи, които миришат на друго животно, като в този случай може да искате да хвърлите дрехите си направо в пералнята, вместо в коша за пране.

За повечето котки не би трябвало да има твърде много притеснения, че ще влязат в къщата с миризма на друга котка. Средностатистическата домашна котка няма да направи нищо повече от това да откаже да седне в скута ви, докато миришете на друго мъркащо животно. Ако котката ви е доста спокойна или изглежда, че се чувства сигурна и защитена в дома, дори когато не сте вкъщи, тогава е малко вероятно идването вкъщи, миришещо на друга котка, да предизвика хаотична вълна от емоции у котката ви.

Вашата котка със сигурност е способна да усети миризмата на други котки върху вас, но повечето няма да реагират прекомерно на това. Всъщност много котки дори няма да реагират извън това да ви подушат и да си тръгнат. Ако котката ви обаче е от тези, които реагират прекомерно - тогава може би е най-добре да вземете някои предпазни мерки и да се преоблечете бързо преди или след влизането в дома ви.

котка души собственикСнимка: iStock

Виж още