Векове на съжителство: котките сред хората и непромененото им ДНК

котка навън Снимка: iStock

В ново цялостно проучване на разпространението на опитомените котки, ДНК анализът предполага, че котките са живели хиляди години заедно с хората, преди да бъдат опитомени. През това време техните гени са се променили малко от тези на дивите котки, с изключение на едно скорошно откритие: отличителните ивици и точки на таби котките.

Изследователите са изследвали ДНК на повече от 200 котки през последните 9000 години, включително останки от древни румънски котки, мумии на египетски котки и съвременни екземпляри от африкански диви котки. Две основни линии на котки са допринесли за домашните котки, които познаваме днес, съобщават те в проучване, публикувано в Nature Ecology & Evolution.

Как се сприятеляват котките и хората

котка навънСнимка: iStock

По-ранните предци на днешните домашни котки са се разпространили от югозападна Азия и в Европа още през 4400 г. пр.н.е. Котките вероятно са започнали да се мотаят около земеделските общности в Плодородния полумесец преди около 8000 години, където са се установили в взаимноизгодни отношения като патрул на човешки гризачи.

Dogsandcats.bg

Мишките и плъховете са били привлечени от култури и други селскостопански странични продукти, произведени от човешките цивилизации. Котките вероятно следват популациите от гризачи и на свой ред често се приближават до човешките селища.

Вероятно така е станала първата среща между хора и котки. Вероятно хората са започнали постепенно да опитомяват гальовните животни.

Резултатите предполагат, че праисторическите човешки популации вероятно са започнали да носят своите котки по древните сухопътни и морски търговски пътища, за да контролират гризачите.

Котките таби

Чрез сравняване на ДНК на котки през цялата история, изследването улавя бегла представа за това как животните са се променяли дори преди хората да започнат да ги разнасят по света.

Изненадващо, дивите и домашните котки не показват големи разлики в генетичния си състав и един от малкото белези, които ги различава е козината.

котка навънСнимка: iStock

Проучването хвърля светлина върху късната поява на петнистите или раирани петна по козината, които започват да се появяват при опитомените таби котки през Средновековието. Генът за тази шарка датира от Османската империя в Югозападна Азия и по-късно става често срещан в Европа и Африка.

Едва през 18-ти век обаче маркировките стават достатъчно разпространени, за да бъдат свързвани с домашни котки, а през 19-ти век любителите на котки започват да избират котки с определени черти, за да създават породи с различни цветове.

Перфектни домашни любимци

Като цяло котките стават опитомени спътници на хората, без да се променят много.

Домашните котки приличат на дивите котки, но не са самотни, толерират както хора, така и други котки.

Това е в контраст с кучетата, първите опитомени животни. Кучетата са избрани да изпълняват специфични задачи - което никога не е било в случая с котките - и този подбор за определени черти е това, което е довело до диверсификацията на кучетата до многото породи, които виждаме днес.

Въпреки че всички може да не са съгласни относно съвършенството на котките, котките са сред най-популярните домашни любимци в света днес.

котка навънСнимка: iStock

Източници:

National Geographic

American Veterinary Medical Association

Виж още