Всички котки ли имат зърна

бременна котка Снимка: iStock

М акар и този въпрос да звучи смешно, все пак не е задължително да знаем нито да предполагаме факти за котешката анатомия. Простият отговор на този въпрос е - да, както мъжките, така и женските мяукащи животни имат зърна.

След тази информация, в съзнанието ни със сигурност се оформя още един въпрос - колко на брой са те? Мъжките и женските котки могат да имат от шест до осем зърна. Интересното е, че някои представители могат да имат и нечетен брой зърна, тоест едно няма симетрично зърно „срещу него“.

Защо мъжките котки имат зърна

Същият въпрос може да бъде зададен и на хората, ако се замислим. Всъщност отговорът на този въпрос може да се проследи още докато котките са ембриони. И мъжките, и женските представители са съставени от един и същ генетичен материал, като в последствие започват да развиват едни и същи структури - включително и зърната.

По-късно специфичните за пола хормони определят дали тези структури се превръщат в мъжки или женски полови органи и напълно функциониращи млечни жлези в сравнение с нефункционални, каквито са тези на котараците.

Dogsandcats.bg

Казано по-просто, причината мъжките котки да имат зърна е, че те се развиват в ембриона, преди да настъпи половата диференциация.

Как се променят зърната на котката по време на бременност

коте бозаеСнимка: iStock

Бременността на кралиците обикновено продължава около два месеца и през това време зърната на бременната котка ще започнат да се подготвят за предстоящата им работа - да кърмят бебетата.

Първоначално няма да забележите промени в зърната на бременната кралица. Чак през последните седмици от бременността млечните жлези претърпяват значителен растеж и развитие и започва да се образува мляко. В този момент зърната ще станат малко по-големи и може да имат по-рядка козина от обикновено.

Признаци, че котката ви трябва да посети ветеринар

Както всяка част на тялото, тази не е застрахована от появата на проблеми, които ще трябва да обсъдите с ветеринарния лекар. Възможни заболявания са:

  • Мастит

Ако вашата кърмеща кралица развие зачервяване, подуване, чувствителност или необичайно отделяне на мляко (например промяна в цвета или консистенцията), време е да се обадите на ветеринаря. Маститът е състояние, при което млечните жлези се възпаляват поради бактериална инфекция.

  • Тумори на млечната жлеза

И мъжките, и женските котки могат да развият тумори на млечната жлеза, въпреки че са много по-чести при кралиците. Ракът на млечната жлеза е доста често разпространен вид рак при котките, като в повечето случаи се среща при представители на възраст около 10 и повече години.

  • Обърнати зърна

Това може да се случи при мъжките и женските представители да имат „обърнати“ или „прибрани“ зърна. По принцип не представлява дискомфорт за котките, но ако имате притеснения - попитайте ветеринарния лекар.

Темата за котешките зърна е любопитна и всъщност доста важна за здравето на мъркащия ви спътник. Ако имате кралица, която ще роди малки котенца - тази част на тялото играе ключова роля в здравето и порастването на мъничетата. В случай че се появи някакъв проблем с вашия мъркащ спътник - не забравяйте да се обръщате към ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Как да се грижим за бременна котка

Етапи на бременност при котките

Имат ли котките менопауза

Виж още