Имат ли котките менопауза

коте у дома Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога дали котките преминават през менопаузата, както хората и ако да, на каква възраст би могло да се случи това? За да разберем как работи цикъла на еструс при котките, трябва за разберем, че мъркащите животни не преминават през менструация или поне не по същия начин, по който се случва при жените. Затова дали по-възрастните котки имат менопауза е спорен въпрос.

Женските котки могат да преминат през първите си цикли или да се разгонят в много млада възраст - на около 4-6 месеца. Ако не се кастрират, те могат да преминават постоянно през тези цикли докато трае размножителния сезон.

Накратко за цикъла на еструс

Няма как да сбъркаме кога една котка е разгонена. Тя може да мяука силно, да се навърта около прозореца или вратата в опит да избяга, за да си потърси котарак. Тъй като тя има спешно желание да се чифтоса, със сигурност ще дебне вратата или прозореца (особено ако живеете в къща или на нисък етаж), за да „причака“ мъжка котка, която да се бори за нейното внимание.

Разбира се, това не са единствените признаци на разгонване. Най-досадните и натрапчиви такива са нейното привързано поведение, търкаляне по пода и най-различни повърхности.

Dogsandcats.bg

Всички тези поведения спират поради две причини: кастриране и бременност. След като роди обаче, котката ви ще продължи да се разгонва и това може да продължи до дълбока възраст.

Имат ли котките менопауза

коте у домаСнимка: iStock

Когато говорим за менопауза, обикновено имаме предвид моментът от живота на жената, когато тя вече не може да се възпроизвежда. Нейните репродуктивни хормони намаляват и плодовитостта става невъзможна (макар, разбира се много редки, единични случаи). При жените този период настъпва горе-долу от 51-годишна възраст.

Женските котки не преминават през менопауза.

Ако не се кастрират, техните цикли и разгонване могат да продължат до края на живота им, което позволява раждането на котенца независимо дали са на шест месеца (по време на първото разгонване) или на 15 години.

Ако една котка не се кастрира и може да се чифтосва постоянно, то тя би могла да роди десетки пъти през живота си. Средният брой котенца в едно котило е четири на брой. Това обаче варира, в някои случаи могат да се родят три, в други - шест.

Вижте още: Колко пъти в годината могат да раждат котките

Няма краен брой котенца, които котката може да има пред живота си. Това може да зависи от различни фактори:

  • Възможност за чифтосване - дали на мъркащата красавица е разрешено да излиза на открито и да се чифтосва или пък има мъжки котарак у дома.
  • Здраве - здравата котка обикновено може да износи и роди по-големи котила от със здрави котенца.
  • Ветеринарни грижи - бременността ѝ се следи, и ако има усложнения, ветеринарният лекар се намесва, за да помогне.

Кастрирането се препоръчва за мъркащите приятели от ветеринарите, независимо от техния пол. С тази процедура спасявате гальовните си домашни животни от силен дискомфорт, който се появява при разгонване. Ако имате притеснения и въпроси относно процедурата, винаги можете да ги обсъдите с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Кога се разгонват котките

Котките знаят ли, че са кастрирани

Виж още