Възможно ли е котките да променят поведението си?

котка у дома Снимка: iStock

Т ова е въпрос, който хората си задават, откакто малките пухкави котки живеят в домовете им. Интернет бълва клипове, книги и ръководства, където всичко изглежда възможно. С правилното обучение някои котки могат да надминат всяко куче и дори с малко повече стил!

Но често първата реакция, която имаме като собственици на котки, когато видим талантливо мъркащо животинче, което изпълнява някой трик, е да си помислим: „Е, моята котка никога не би направила това.“

Нека да зарежем скептицизма и да се опитаме да научим мяукащия си приятел на нещо. Не можем да се предаваме без да сме опитали. Ще се изненадате колко всъщност могат да учат котките с правилната мотивация, търпение и постоянство.

Могат ли котките да се научат да променят поведението си? Краткият отговор е „да

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Противно на общоприетото схващане, котките не са егоцентричните животни, каквито отдавна сме ги представяли. Всъщност научни изследвания предполагат, че нашите котки може дори да изберат да погалване под брадичката от любимия си човек пред храна! И въпреки че може да не показват привързаността си толкова очевидно, колкото кучетата, те търсят в нас сигурност и подкрепа. Казано по-просто, те ни обичат!

И така, това означава ли, че те са готови да направят компромис с нас, когато ги помолим да променят поведението си? Да, но не е толкова просто.

Подобно на всички животни, поведението на котката е сложно. Може да не успеете да убедите мяукащия си приятел да се откаже от някои от по-вкоренените си навици като хвърляне или драскане на някоя мебел. И наказването им за тези естествени инстинкти просто ще накара котката ви да се почувства объркана и по-малко сигурна във връзката ви.

Но ако можете творчески да промените тяхната среда и да използвате положителните страни на връзката си като награда, може просто да успеете да убедите котката си да промени поведението си.

Колко бързо котките могат да се научат да променят поведението си?

За съжаление, няма определен график за кривата на обучение на котките. Някои умни котки могат да коригират поведението си за няколко дни. При други ще отнеме повече време. Но ако искате да рационализирате процеса, вземете някои съвети от учените, които изследват методите за обучение на котки:

котка у домаСнимка: iStock

  • Разчитайте на основно обучение с положителни методи. Един от най-работещите методи е да давате лакомство на котката си всеки път, когато целите определено действие от нейна страна. Чрез обещанието за храна тя ще промени поведението си невероятно бързо.
  • Опитайте обучение с кликер. Работи, като създава връзка между обикновен звук и лакомство. След като тази асоциация бъде установена, вашата котка ще реагира само на звука на щракването и можете да започнете процеса на обучение. Не е толкова бърз метод, но е доказано, че прави котките по-ангажирани и активни в процеса на обучение.
  • Останете последователни. Това е един от най-важните фактори за ускоряване на процеса на обучение за вашата котка. Не забравяйте, че котките ще променят поведението си в зависимост от околната среда. Ако средата е нестабилна или непредсказуема, те ще се върнат към поведението, което познават.
  • Не обвинявайте своя космат приятел! Може да откриете, че се питате: „Могат ли котките да се научат да променят поведението си?“ много пъти по време на тренировъчния процес. Но се придържайте към него! Спомнете си за всички онези прекрасни изследвания, които предполагат, че котките се грижат и търсят човешкото одобрение. Може да им отнеме известно време, за да адаптират присъщото си поведение, но резултатът ще си заслужава.

Като останете спокойни и последователни и разчитате на най-добрите методи за обучение, можете да промените почти всяко котешко поведение.

Ако поведението на вашата котка не се променя, това може да е знак

Въпреки всичките ви усилия вашият упорит котешки приятел не да променя поведението си. Това може да е знак, че нещо в околната среда или здравето на вашата котка не е наред. Няколко фактора, които е лесно да пропуснете, включват медицински проблеми, миризмата на съседска или външна котка или безпокойство поради промени в домакинството. Всеки от тези стресови фактори може да затрудни обучението на вашата котка, тъй като те са съсредоточени да поддържат статуквото за свой собствен комфорт.

котка у домаСнимка: iStock

Ако смятате, че котката ви не променя поведението си в резултат на този вид разсейване, отделете малко време, за да видите нещата от тяхната гледна точка. Може да се наложи да се съсредоточите върху това да им осигурите достатъчно сигурност и комфорт в тяхната среда, преди да се опитате да се справите с поведението, което искате да променят.

Готови ли сте сами да отговорите на въпроса „Могат ли котките да се научат да променят поведението си“?

С тези съвети и трикове за промяна на поведението на котката разполагате с всички необходими инструменти, за да започнете процеса още сега!

Виж още