Защо да оставяте на котката си храна през целия ден е лош хранителен план

котка и храна Снимка: iStock

А ко сте заети може да ви изглежда като добро и удобно решение да оставяте на котката си суха храна през целия ден на разположение, от която тя може да си хапва. Това може да е добра стратегия за котки, които имат самоконтрол и не изяждат всичко, което е на разположение в купата си, но повечето котки са лакомници и с удоволствие ще изядат всяка хапка гранули. И това не е единствения проблем с този метод на хранене, а според специалистите може да се появят и други проблеми, например:

  • В домакинствата с много котки постоянното хранене прави почти невъзможно да се гарантира, че една всички котки получават достатъчно храна. Опикновено винаги едната котка яде повече, което води до наднормено тегло, а другата - не получава достатъчно хранителни вещества и е по-слаба.
  • Пълна чиния с храна, оставена цял ден, може да насърчи състезателното поведение или да се превърне в източник на конфликт в домакинство с много котки.
  • Постоянното хранене затруднява проследяването на промените в хранителното поведение, което често е сигнал за проблем със здравето при котките.
  • Постоянното хранене насърчава преяждането, което може да доведе до прекомерно наддаване на тегло. Наддаването на твърде много тегло ще изложи вашата котка на риск от сериозни здравословни проблеми като остеоартрит и захарен диабет.

Хранителният режим на вашата котка е важен за нейното здраве и качество на живот

котка и хранаСнимка: iStock

Тъй като котките обикновено предпочитат да се хранят на по-малки хранения по-често през целия ден, много експерти препоръчват измерването на дневна дажба въз основа на информацията, дадена на етикета на храната, и разделянето ѝ на няколко малки порции през целия ден. Това обикновено се нарича „хранене на порции“ и ще задоволи нейния естествен инстинкт за малки, чести хранения, но ще избегне присъщите опасности, които могат да съпътстват прехранването.

Разбира се, за някои котки – като възрастни, котки със заболяване или подрастващи котенца – постоянното хранене всъщност може да бъде добър избор. Попитайте вашия ветеринарен лекар за съвети за хранене, съобразени с вашия индивидуален котешки приятел.

Dogsandcats.bg

Прочетете етикета на котешката храна

Пакетите с котешка храна обикновено показват проста диаграма (или няколко кратки изречения), очертаващи колко да храните според теглото на вашата котка. Докато начинът на живот на вашия гальовен спътник със сигурност е от значение – излежаването на слънце изгаря по-малко калории, отколкото катеренето по котешко дърво – препоръчителното количество за хранене за теглото на вашата котка, както е посочено на етикета, е най-добрата отправна точка.

котка и хранаСнимка: iStock

Тези, които обичат да смесват видове храни - сухи гранули и паучове или консерви, например - пак ще открият, че е доста лесно да хранят котките си на порции.

Как да променим хранителния режим на котката

Ако сте хранили котката си, като сте ѝ оставяли храна на разположение по цял ден и бихте искали да преминете към дозирано или порционно хранене, можем да ви дадем няколко съвета:

  • Измервайте храната и порциите на вашия спътник, като се консултирате с ветеринарния лекар или етикета на храната. Автоматичните хранилки също могат да бъдат от полза, тъй като лесно може да настроите порциите им на определени интервали.
  • Бъдете търпеливи и постоянни. Котката ви със сигурност ще протестира, че сменяте хранителния ѝ режим, но трябва да държите на думата си. Все пак нейното здраве е поставено на карта.
  • Не оставяйте котката си гладна. Първоначално за нея може да е голям контраст, че обикновено пълната ѝ купа с храна сега е празна, но се опитайте да угодите до известна степен, като поставяте малки порции. Постепенно намалете честотата на порциите, докато стигнете до бройката, която целите - 3 или 4 малки хранения на ден.
  • Отнасяйте се разумно: Ако искате да давате лакомства на котката си, не забравяйте да ги изчислите в дневния прием на калории, за да избегнете калорични изненади, които водят до наддаване на тегло. Прочетете етикетите на опаковките за лакомства за подходящи количества и информация за калориите.

котка и хранаСнимка: iStock

Някои мъркащи приятели обичат да похапват и може да е истинско предизвикателство да спазвате здравословен диетичен план за тях. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет и не забравяйте да насърчавате котката си да играе, особено ако е от тези, които обичат да похапват повече. Така ще изгори необходимите калории, ще се раздвижи, а вие също ще се забавлявате по време на играта с нея!
Виж още