Защо египтяните за почитали котките

котка Древен Египет Снимка: iStock

К отката заема важна част от кулкурата и историята на Древен Египет. Египтяните са почитали котките сами по себе си и тези животни наистина са били обичани и почитани от тази част на света и съжествуват множество артефакти днес, които го доказват. Да научим малко повече за историята на котките в Древен Египет!

Котешки египетски богини и богове

  • Мафдет

Мафдет е първата от подобните на котки египетски богини. Често е изобразявана като свирепа и страшна богиня с глава на гепард, лъв или домашна котка. Хората в Египет, които са почитали нея, се са се нуждаели от защита от отровни змии и скорпиони. Тя се възприема като защитник на дома и на цялото царство.

  • Бастет

котка Древен ЕгипетСнимка: iStock

По-късно в египетската история Мафдет е заменена от богинята Бастет. С течение на времето тя става по-известната котешка богиня. Хората в Египет са вярвали, че тя защитава кралството, подобно на Мафдет, от нашественици.

Dogsandcats.bg

С постепенното опитомяване на котките Бастет в крайна е е изобразявана с по-мек образ. Тя става известна като богинята на семейството, плодородието и любовта.

  • Бес

Бес няма собствен храм, както много други богове и богини са имали. По-скоро, като котка, той се е скитал наоколо, къдета са били хората в домакинствата. Той бил известен като бог-закрилник на децата. Той често приема котешки фигури, когато е изобразяван от древните египтяни.

Котешките мумии

котка Древен ЕгипетСнимка: iStock

Изненадващ брой египтяни са мумифицирали котките си, след като са почиват. Когато домашна котка умирала, собствениците я мумифицирали, принасяли в жертва в храм, след което обръсвали веждите им, за да скърбят за котката си, докато веждите пораснат отново.

Когато британците открили хиляди мумии на котки при разкопки на храмове, те били изнесени обратно във Великобритания, за да бъдат използвани като тор. В една пратка е имало над 180 000 котешки мумии. Това доказва, че практиката никак не е била рядка за египтяните!

Защита на котките в Древен Египет

Извенадите не свършват до тук. В Древен Египет, хората са били осъждани на смърт, ако убият котка, дори и случайно. Всичко това показва колко страстно египтяните са защитавали котките!

Котките са важна част от историята на Египет, следователно важна част от историята на човечеството. Те са защитавали хората от плъхове и мишки, които които често заразяват хранителните запаси или ги изяждат. В дома котките също помагат за борба с вредителите и държат надалеч змии, скорпиони и други опасни за хората видове. Имаме за какво да благодарим на котките и е удивително да видим как египтяните са направили това по свой начин!

котка Древен ЕгипетСнимка: iStock

Вижте още:

Защо котките са толкова важни спътници на моряците

4 египетски породи котки

Имат ли котките девет живота

Виж още