Защо котките са толкова важни спътници на моряците

котка на кораб Снимка: iStock

М оряците и котките имат дълга история заедно. Египетските моряци вероятно са били първите, които са взимали мяукащите приятели със себе си за пътувания, за да осигурят компания и контрол на вредителите. Доказателствата също така сочат, че гальовните животни са придружавали и викингските изследователи.

Котките са били най-добрият начин, за предпазване на храната на кораба от мишки и плъхове. Моряците също често са наблюдавали котките, търсейки улики за предстоящото време, тъй като котките (както и кучетата) биха могли да усетят идваща буря, което за моряците е повече от съществено. Историята е изпъстрена с примери за гальовни животни, които съпътстват моряците и служат не само за защита на храната, но и за компания на прекарващите дълго време далеч от семейството моряци.

Какъв е бил животът на корабните котки?

котка на корабСнимка: iStock

Виждаме, че гальовните животни са помагали значително на моряците - пазят храната им, служат за компания и работят като „метеоролози“. Но знаем ли как са се чувствали самите те на корабите? Изглежда мяукащите приятели са били третирани доста добре. Повечето се смятат за пълноправни членове на екипажа.

Dogsandcats.bg

Любопитни митове за корабните котки

Някои плавателни легенди твърдят, че котките носят късмет, особено полидактилите (с допълнителни пръсти). Смята се, че пръстите на тези котенца им дават предимство, когато става въпрос за улавяне на вредители и оставане на краката си в бурно море. Известните полидактилни котки, които живеят в старата къща на Ърнест Хемингуей в Кий Уест, са потомци на коте, подарено на автора от капитан на кораб.

Смятало се също, че котките имат магически сили, включително способността да пазят корабите в безопасност при бури. Моряците вярвали, че притежаването на котка носи късмет. Лош късмет последва, ако котка тръгне към някого, но след това се обърне и си тръгне. Смятало се също, че котките са способни да призовават бури с помощта на опашките си. Фолклорът твърди, че котките, паднали зад борда, предизвикват бури като възмездие и носят 9 години лош късмет на всички оцелели от техния воден гняв.

котка на корабСнимка: iStock

Любопитна е историяна на мяукащите животни и моряците. Няма спор че хората и котките са си сътрудничили прекрасно в морето. Гальовните животни са възприемани като равноправни чренове на борда и с право! Все пак са пазили храната на моряците, а в същото време са им осигурявали компания.

Виж още