Защо големият апетит на при котките може да означава проблем

котка се храни Снимка: iStock

В сяка промяна в апетита на вашата котка - дори и да изглежда здравословна - може да показва основни проблеми.

Още от ранна възраст може да забележите, че мяукащите животни развиват своите предпочитания към храната и имат определен начин на хранене. Някои котки изпразват купичката веднага щом им я сервирате, докато други предпочитат да се хранят по малко. Някои котки обичат пастети, други супи и по-течни храни, а трети са фенове на гранулите.

Обикновено котките развиват определени хранителни навици и „стил“ на хранене, който запазват и като възрастни. Може да се случи и котките просто да променят предпочитанията си, но като цяло всяка рязка промяна в храненето или обичайното поведение на вашата котка трябва да се счита като лампичка, на която трябва да обърнете внимание.

Промени в апетита на вашата котка

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Честите въпроси, които присъстват в репертоара на ветеринарните лекари, когато водите мяукащия си приятел на преглед е какъв е апетитът на котката. Това е още по-важно при по-възрастните котки. Ако апетитът на мъркащия приятел е доста висок и той с огромно удоволствие изяжда абсолютно всичко, което му сипвате и дори се опитва да краде от храната ви - си заслужава вашето внимание.

Причината е, че съществуват редица заболявания, които могат да доведат до промени в апетита на котката. Липсата на апетит е ясен знак, че нещо не е наред с гальовния приятел, но не бива да забравяме и, че повишеният апетит може да означава същото.

Състояния, които могат да причинят повишен апетит при котки

Примери за заболявания, които могат да причинят повишен апетит при мяукащите животни:

Условия, които могат да причинят повишен апетит:

котка се храниСнимка: iStock

  •  Хипертиреоидизъм
  •  Захарен диабет
  •  Стомашно-чревни паразити
  •  Дефицит на желязо (обикновено наблюдаван като „пика“ поведение или ядене на предмети)

Ако забележите повишен апетит при мяукащия си приятел, стъпките, които трябва да предприемете, включват следното:

котка се храниСнимка: iStock

  • Свържете се с вашия ветеринарен лекар и си уговорете среща. Предварително се опитайте да документирате марката и вкуса на храните, които вашата котка яде, както и количеството, което яде всеки ден. Включете и лакомства в тази оценка.
  • Ако имате точен кантар у дома, помислете дали да претеглите котката си и да го сравните с предшиното ѝ тегло, стига да сте го проследявали. Това може да помогне да се посочи дали има загуба на тегло, тъй като много заболявания, които причиняват полифагия (повишен апетит), също причиняват загуба на тегло. Ако котката ви е загубила значително количество тегло, това може да добави спешност към това колко бързо искате котката ви да бъде видяна.

В крайна сметка винаги е желателно вашата котка да има здравословен апетит, но не разчитайте внезапно голям апетит да се приравни към непременно здрав. Затова е хубаво да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да проверите дали всичко със здравето е наред с вашия гальовен приятел.

Виж още