Защо комарите са опасни и за котките

котка комар Снимка: iStock

В летните месеци, всички започваме да се борим с гадини, които могат да тормозят не само нас, но и мяукащите ни приятели. Да, точно така, говорим за комарите!

Сред всички различни заболявания, които могат да застрашат физическото здраве на котката, дирофилариозата е може да бъде доста коварна за ммяукащите домашни любимци. Състоянието се появява когато паразитен червей, наречен Dirofilaria immitis, попадне в системата на животното. Единственият начин, по който този червей може да влезе в тялото на гальовните животни, е чрез ухапване от комар.

Инфекцията възниква, когато комарът пробие кожата на котката и по този начин позволява навлизането на ларви на дирофилариоза, които е взел от друго животно, най-често заразено куче, в кръвния поток на жертвата.

Dogsandcats.bg

С течение на времето (обикновено около осем месеца) тези ларви процъфтяват и се развиват в тялото на ухапаната котка, първоначално в подкожните тъкани, след това в мускулните тъкани и накрая в дясната камера на сърцето на животното, в белите дробове и артериите, свързани с тези жизненоважни органи.

Но червеите могат да причинят проблеми, преди да са пораснали напълно. Пристигането на незрелите червеи в малките артерии в белите дробове инициира тежък възпалителен процес, който уврежда не само артериите, но и малките дихателни пътища. Като цяло това заболяване атакува белите дробовете на мяукащите животни и те започват да страдат от респираторни проблеми. Още за заболяването и как да предпазим котката си - ще научим в тази статия!

Признаци на възникването на инфекция

котка комарСнимка: iStock

Най-честите клинични признаци на инфекция с дирофилариоза включват:

  • Периодично повръщане (понякога на кръв, както и на храна)
  • Диария
  • Учестено и затруднено дишане
  • Ккашлица
  • Загуба на апетит
  • Летаргия
  • Загуба на тегло.

В някои случаи котката може да преживее инфекция с дирофилариоза за продължителен период от време, преди да се поддаде на друго котешко заболяване. В остър случай на заболяването гальовните животни могат дори да починат внезапно.

Диагностицирането на котешки дирофилариоза обикновено включва пълна кръвна картина и химичен профил на кръвта, рентгенови лъчи на гръдния кош, тест за определяне дали кръвта на пациента съдържа антитела срещу паразита и тест, за да се види дали в кръвта присъстват протеини на възрастни дирофилариози.

За съжаление, за разлика от състоянието при кучетата – при котките тази инфекция е нелечима. Силните вещества, които се използват редовно, за да отърват кучето от инфекцията, могат да бъдат фатални за котката.

Опции за лечение

котка комарСнимка: iStock

Повечето котки, които са диагностицирани с дирофилариоза, но не показват тежки клинични признаци, ще бъдат наблюдавани, за да се види дали състоянието може да се разреши.

Случаите, при които има данни за заболяване на белите дробове и свързаните с тях кръвоносни съдове, могат да се наблюдават с периодични рентгенови снимки на гръдния кош. Котки с ясно видими признаци на дирофилариоза може да изискват допълнително поддържащо лечение под формата на интравенозни течности, кислородна терапия, сърдечно-съдови лекарства и антибиотици.

Как да предразим котката от инфекцията

Ключът към осигуряването на целогодишна защита срещу котешки дирофилариоза – особено в топлите месеци, където комарите се размножават – е честото обезпаразитяване на котката. Разбира се, по същия начин, по който пазим себе си от комари у дома - с помощта на мрежи, затваряне на прозорците, гасене на лампи и т.н., ще помогнат и на мяукащия ни спътник.

Вижте още:

Котешки паразити - анкилостомоза

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

 

Виж още