Защо котката краде мястото ми веднага щом стана?

котка седи Снимка: iStock

С обствениците на котки по целия свят са запознати със следния сценарий: седите някъде - на стола си докато работите или на дивана, докато четете книга, когато за момент ставате и веднага котката ви скача и „открадва“ мястото ви.

Щастливо настанени на новото си място, мяукащите приятели се свиват, настаняват се удобно мъркайки, за да започнат  една от многото си дремки през деня. Може дори да са там с часове!

И така, защо когато станете, вашата котка просто трябва да заеме вашето място, дори ако тяхното изключително удобно (и скъпо!) котешко дърво е съвсем наблизо?

Dogsandcats.bg

Нека да разгледаме някои от причините, поради които котките крадат местата ни без вина или срам – отговорите може да ви направят по-толерантни към това любопитно поведение!

Столът е затоплен

Нашите домашни котки произхождат от дивите представители, които се срещат се в африканските савани, и въпреки че това е било преди много, много поколения, повечето котки все още обичат топлите места. Помислете за обичайните котешки свърталища: слънчеви места, свити близо до нагреватели, под одеяло в уютно легло… и разбира се, навсякъде, където е било добре затоплено от топлината на тялото ви.

котка седиСнимка: iStock

Успокояваща миризма

Когато котката ви открадне мястото, част от привличането е топлината от тялото ви и комфортът от миризмата ви.

Котките имат отлично обоняние, много по-добро от нашето. Например, гальовните животни могат да надушат лакомствата от другата част на жилището!

Миризмата играе огромна роля в поведението и благосъстоянието на котката. Котките използват аромати, за да се информират за опасност. Те също така използват химически сигнали, наречени феромони, заедно с езика на тялото и позата, като една от основните им форми на комуникация.

Сядайки на стола ви, след като сте го използвали, те смесват аромата си с вашия. Тъй като те ви възприемат като част от тяхната група, те се стараят да смесват миризмите си с вашите, за да се ориентират кога обстановката е безопасна. С други думи - всичко, което мирише на вас е успокояващо за вашия гальовен приятел.

Безопасност

Котките са предпазливи същества със силни инстинкти за оцеляване. Когато котката спи, тя е най-уязвима. Затова те обичат да избират хубави безопасни места, където да подремват. Нашите човешки столове са повдигнати от земята и често са защитени от трите страни от високия гръб и ръцете, така че предлагат повече защита от стандартно котешко легло, поставено на пода.

котка седиСнимка: iStock

Котките могат да се свият на стол и все още да имат добър изглед към стаята и да чувстват, че са в силна изгодна позиция. Котките също са хитри: виждат ви, че изглеждате спокойни и щастливи в любимия си стол и разбират, че това е отлично място и за котешки сън — и са напълно щастливи да ви го отнемат!

Териториални причини

Когато вашата котка ви види да седите на удобно място, те вероятно ще искат да се възползват от страхотния ви избор.

Котките са силно териториални. Дивите представители имат периферна територия, където патрулират и ловуват, и която често е силно оспорвана от близки съперници. Гальовните животни също имат основна територия, където спят и ядат. Домашните котки може да имат по-малки територии и често изобщо да нямат периферни територии, но те все още използват феромонна миризма, за да маркират ключовите си зони.

Собствениците на домашни любимци смятат котките си за част от семейството и обратното също е вярно, така че котките използват феромони, за да маркират своите собственици и любимите места на техните собственици като „безопасни“. Ето защо те често търкат главата си във вас или минават през краката ви, използвайки феромони, отделяни от лицата им, за да ви маркират като част от тяхната банда.

Феромоните избледняват с времето и се нуждаят от постоянно повторно приложение. Когато станете от стола си, вашата котка може да се възползва от възможността да се потърка върху вашата територия, оставяйки следи от миризма, за да съобщи на себе си и на групата си, че това е желана и безопасна зона.

Търсене на внимание

Ако вашата котка обича вниманието, тя бързо научава какво го носи за нея - дори ако реакцията е отрицателна.

Открадването на вашето място може да доведе до това да им обърнете внимание: гушкане, опит за разсейване с играчка, може би дори лакомство. Дори само да вдигнете котката си, за да я преместите се счита за контакт.

котка седиСнимка: iStock

Как да спра котката да краде мястото ми?

Не винаги е лесно да поискате обратно мястото си от решителна котка, но има няколко неща, които можете да опитате.

Сега знаем защо котките извършват това донякъде досадно, донякъде сладко поведение, можем ли да ги спрем? Е, това може да е трудно. Напълно нормално поведение на котките е да се настанят на място, което само до секунди сме заемали - те са привлечени от топлината, безопасността и миризмите и феромоните, свързани с тези топли места.

Ако това започва да ви притеснява, опитайте да направите легло за тях, което е близо до вас и го направете достатъчно примамливо - топло, високо и уютно. Наградете котката си, когато използва това легло, и ако отговаря на всичките им изисквания, те може да го приемат.

В противен случай се насладете на странните действия на вашите мъркащи приятели, отдайте се на гушкане и се отпуснете, знаейки, че вашата котка ви прави комплимент, когато смело сяда на вашето място.

Виж още