Защо котката лежи на гърдите ми?

котка лежи върху стопанин Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога защо вашата котка обича да лежи на гърдите ви? Това поведение е доста често срещано сред гальовните приятели и може да означава силна връзка между тях и техните собственици.

Това не е всичко. Поведението носи релаксация и спокойствие както на котката, така и на нейния стопанин. Освен това има множество ползи за психичното здраве и за двете участващи страни.

В тази статия ще проучим защо котките често търсят хората си, за да се излежават върху тях и как това може да бъде от полза както за домашните любимци, така и за стопаните!

Защо котките са склонни да лежат на гърдите на своите стопани?

Котките вероятно смятат това за безопасно и удобно място. Това поведение може да бъде допълнително мотивирано от познаването на техния човешки аромат, утеха от близостта им и наслаждаването на физическия контакт.

Dogsandcats.bg

Доказано е, че това поведение може да донесе ползи за здравето както на котките, така и на хората, тъй като ни носят релаксация и спокойствие.

За котките лежането върху човешките им гърди осигурява среда, в която се чувстват защитени от хищници или други животни, които могат да причинят вреда. Присъствието на любимия им човек ги успокоява физически и емоционално, както и сетивно, чрез тактилна стимулация от галене и гушкане. Топлината от контакта също може да бъде успокояваща за тревожните или стресираните котки.

Освен това е установено, че котките, разпознаващи познатата миризма на на своя стопанин, им носи комфорт и сигурност. Също така помага за насърчаване на доверието между тях - позволявайки им да станат по-спокойни в различните среди, отколкото без техните настойници.

котка лежи върху стопанинСнимка: iStock

Връзката котка-човек се засилва при взаимно при докосване или гушкане. Той освобождава ендорфини („хормоните на щастието“) в кръвта, което води до подобряване на настроението и на двете участващи страни.

Как познатата миризма може да бъде успокояваща за котките

Изследванията показват, че характерните аромати от техните стопани могат да предизвикат положителни емоции у котките, което им помага да се отпуснат и да изпитат чувство на спокойствие. Това е така, защото котките са склонни да разпознават уникалната миризма на всеки човек, когото срещнат, така че когато срещат една и съща миризма често, тя се свързва с безопасност и сигурност.

Този ефект се засилва допълнително, когато котките получават и физически контакт като галене. Ендорфините се отделят, когато котките са близо до хората си.

котка лежи върху стопанинСнимка: iStock

Когато котките лежат върху вас това насърчава близостта и укрепва връзката ви

От това поведение котките разбират, че са обичани и приети, което подсилва защо често търсят човешки гърди, за да се излежават. Смята се, че това инстинктивно поведение помага на котките да повишат нивата си на релаксация и осигурява ползи за психичното здраве както на котката, така и на нейния настойник.

Следващият път, когато котката ви дойде да си почива върху вас – защо не се възползвате от възможността и се насладете? Позволете си да бъдете обгърнати от цялата топлина и комфорт на сгушване с вашия космат приятел, който ви обича безусловно!

Имайте предвид, че когато гальовните животни са склонни да лежат на гърдите ви, това е нещо повече от физически контакт - това също е знак, че котката ви се доверява и се чувства комфортно толкова близо до вас, че да се отпусне и да заспи!

котка лежи върху стопанинСнимка: iStock

Виж още