Защо котката ми ближе лицето ми?

котка ближе Снимка: iStock

В ероятно сте запознати с много от странните, но симпатични навици на вашата котка. Поведението на гальовните приятели е различно от нашето, което означава, че дори и най-странните неща, които вашата котка прави, обикновено имат причина зад тях.

Например - котка, която облизва лицето на стопаните си. Може би се чудите защо тя би правила това, независимо дали ви се струва сладко, неприятно (в края на краищата се усеща като шкурка!) или дори малко гнусно! Нека да разгледаме някои от възможните причини, поради които вашата котка може да оближе лицето ви.

1. Котката се грижи за вас

котка ближеСнимка: iStock

Мяукащите животни прекарват много време в щателно почистване на козината, за да поддържат кожата и козината си здрави. Вероятно сте забелязали мяукащият спътник да облизва лапите си и да търка очите и зад ушите си като част от рутинната си грижа. Когато котката ближе лицето ви, тя може просто да се грижи за вас и да се увери, че изглеждате по най-добрия начин!

Dogsandcats.bg

2. Котката харесва вашия вкус

Котките имат страхотно обоняние, а органът на Якобсен в небцето им им помага да усетят дори най-фините миризми. Езикът на котката ще повдигне частиците на аромата до небцето си, така че обонянието и вкусът почти се преплитат.

Ако са живели с вас известно време, вашата котка ще бъде запозната с аромата ви и ще го намери за успокояващ, така че не е изненада, че може да ви оближе, за да улови повече от вашия аромат.

котка ближеСнимка: iStock

Ако сте тренирали, вдигали сте тежко или сте бягали за автобуса, може да сте се изпотили. Може да звучи малко странно, но вашата котка може да се наслаждава на соления вкус на вашата пот.

Друга причина котката ви внезапно да прояви интерес да оближе лицето ви е, ако току-що сте яли нещо вкусно. Особено ако сте хапвали риба, месо, сирене или нещо, което котката ви харесва - със сигурност ще се доближи да ви подуши и дори да се опита да ви оближе.

3. Котката ви показва любов или просто иска вашето внимание

Може би ще се радвате да чуете, че когато котките облизват стопаните си, това е знак на обич. Любовта ви към вашата котка определено е реципрочна! Дори собствениците на котки, които не са толкова запалени по идеята котката им да облизва лицето им (което е разбираемо!), не бива да забравят, че това е проява на любов от страна на мяукащия приятел.

Освен това много котки не обичат да бъдат игнорирани, особено ако е време за вечеря или ако са били сами в къщата за известно време. Ако не обръщате достатъчно внимание на тяхното мяукане, мъркане, месене и търкане в краката ви, те може да прибегнат до подход - да ви оближат!

4. Котката ви маркира с аромат

котка ближеСнимка: iStock

Котките имат ароматни жлези около носа и устата си, така че когато ви оближат, миризмата им ще се прехвърли върху вас. Това води до смесване на миризми и котката просто ви макира със собствената си миризма, за да сте „нейна територия“.

5. Котката е тревожна

Може би знаете, че кучетата облизват устните си, ръцете на хората или други предмети, когато са разтревожени, но знаете ли, че котките също могат да го правят? Поведението на облизване и миене може да има успокояващ ефект върху вашата котка, осигурявайки ѝ комфорта да бъде заобиколена от тяхната миризма и тази на техните собственици.

Безопасно ли е котката да ближе лицето ви?

котка ближеСнимка: iStock

Устата на котките е пълна с бактерии, точно както нашата. Имайки предвид навиците на котката, можете да си представите, че слюнката на котката съдържа още повече бактерии, независимо дали миете зъбите им.

Освен това котките могат да пренасят паразитни инфекции, включително червеи и протозойни инфекции, които често могат да се прехвърлят на хора. Ето защо задължително трябва да сте в течение с превантивните лечения срещу паразити за вашата котка и да се измиете старателно, ако котката ви оближе.

Ако котката ви оближе лицето ви, може да ви се стори сладко. В края на краищата гальовните животни са част от семейството и това може да е техният начин да покажат любовта си към вас и да помогнат за укрепването на семейната ви връзка. Въпреки това е важно да сте наясно с рисковете за здравето от това да оставите котката си да оближе лицето ви.

От вас зависи доколко ще се чувствате комфортно с това. Ако не искате котката да ви ближе - просто предложете ръката си, ако тя много държи да ви ближе. В крайна сметка това поведение е комплимент и може да сте сигурни, че гальовният приятел държи на вас щом го прави.

Виж още