Защо котката ми драска стените на тоалетната си

котка в тоалетна Снимка: iStock

А ко сте обърнали малко внимание, когато котката ви използва тоалетната си, тя със сигурност прави много други неща около това да свърши работата си - тя драска, рови, души, оглежда се, влиза и излиза от тоалетната ... Някои мяукащи приятели драскат страните на тоалетната си и, ако вашата котка прави това - вероятно се питате каква е логиката зад това поведение.

Защо котките драскат стените на тоалетната си, след като са я използвали?

Нормален е котешкият инстинкт гальовният приятел да заравя урина и изпражнения, след като е използвал тоалетната си. Котките правят това, за да не бъдат открити от хищници, а и защото те са много чисти животни. Това е и начинът, по който те оставят ароматните си белези, защото лапите на вашата котка имат ароматни жлези.

котка в тоалетнаСнимка: iStock

Диви котки, възрастни котки и дори котенца копаят и заравят урината и изпражненията си. Като драскат страните на тоалетната си, вероятно просто искат да се уверят, че достигат до възможно най-много количество котешка постелка, което трябва да заровят.

Dogsandcats.bg

Какво означава, ако вашата котка драска прекалено много тоалетната си?

Драскането отстрани на кутията за ходене до тоалетна е напълно нормално котешко поведение. Да предположим обаче, че изглежда прекалено или вашият котешки приятел изглежда прекарва дълго време в ровене.

В този случай те може да не са доволни, тъй като мяукащият приятел вероятно разпилява постелката си из зялата къща. Ако случаят е такъв, време е да извършите детективска работа, за да разберете какво е това, което може да притеснява котката ви.

  • Котката не харесва тоалетната си

Мъркащите приятели могат да бъдат много капризни, особено по отношение на тоалетната си. Така че, ако забележите, че вашето коте изглежда не може да намери подходящо място за работа, това може да означава, че то не одобрява избора ви на котешка постелка.

котка в тоалетнаСнимка: iStock

За щастие, има много опции на пазара, от които може да опитате, така че експериментирайте, докато намерите правилната, която котката ви харесва.

  • Тоалетната е твърде малка

Всички искаме да се чувстваме спокойно и удобно, когато отидем до тоалетната, и вашата котка не е по-различна. Ако вашето гальовно животинче се чувства стеснено и ограничено, защото тоалетната е твърде малка и може да му е трудно да се установи, за да я използва.

  • Тоалетната не е на правилното място

Вие не бихте искали да използвате тоалетна, от която някой може да ви вижда, нали? Нито вашата котка. Гальовните приятели обикновено предпочитат тоалетната им да е на тихо, уединено място, далеч от шума и суетата на хората в дома. Ако тоалетната на вашата котка е на твърде шумно място през което минават много хора, опитайте да я преместите в по-тиха зона.

  • Тоалетната не е чиста

Котките обичат чистотата! Ако тоалетната им не е чиста, те няма да са склонни да я използват. Може да гребат, да ровят и да драскат страните на тоалетната в опит да намерят чисто място, на което да свършат работата си.

котка в тоалетнаСнимка: iStock

Ако котката ви прекомерно рови тоалетната си, опитайте се да я почиствате по-често. Уверете се обаче, че използвате почистващи продукти, които не миришат твърде силно, тъй като това също може да обиди вашата придирчива котка.

  • Здравословен проблем

Да предположим, че котката ви често се движи напред-назад до тоалетната и отделя само малки количества урина. В този случай не е изключено да има инфекция на пикочните пътища или цистит. Трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако смятате, че това може да е така. Запушеният пикочен мехур, при който не може да се отделя урина, е сериозен спешен случай, който засяга най-често мъжките котки.

Може да е разочароващо, когато се опитвате да се концентрирате върху нещо и всичко, което можете да чуете, е как котката ви драска с нокти по стените на тоалетната си. Важно е обаче да запомните, че това обикновено е нормално поведение на мяукащите приятели.

От друга страна, ако рутината на вашата котка се промени или смятате, че тя ви драска прекалено много, трябва да опитате някои от горните точки и да потърсите ветеринарен съвет, ако е необходимо.

Виж още