Защо котката ми хапе лапите си?

котка мие лапата си Снимка: iStock

М яукащите животни правят всякакви странни неща! Мотивите на поведението на повечето котки остават в по-голямата си част неясни в най-добрия случай, като собствениците на котки са принудени да си се обуславят на предположения, когато се опитват да обяснят различните странности на своите домашни любимци.

Котките са склонни умишлено бутат предметите ни, прекъсват ви, когато си взимате душ, и ви събуждат посред нощ, когато тичат из стаята. Поредното любопитно поведение, което можем да наблюдаваме е котките да хапят лапите си. Това често се случва, за да отстранят отстранят полепналите мръсотии. От друга страна обаче прекомерното хапане на краката често показва, че нещо кара котката ви може да изпитва физически или психически стрес. В тази стаятия ще намерите повече информация за седем често срещани причини, поради които котките понякога хапят краката си, за да прецените дали трябва да се притеснявате.

1. Грижа на козината

котка мие лапата сиСнимка: iStock

Котките са доста добри в самопочистването, като някои посвещават до 50 процента от часовете в будно състояние, за да останат чисти. Езиците на гальовните животни са пълни с папили, които помагат за разпределянето на слюнката върху козината на вашата котка, докато се облизват.

Dogsandcats.bg

Котките обикновено не се нуждаят от къпане, освен ако не са попаднали в нещо мръсно, потенциално токсично или не е необходимо да се къпят, защото ветеринарният лекар ви е препоръчал това.

Котките също хапят лапите си, ако външната обвивка на нокътя се отлепи и трябва да бъде отстранена. Ако вашата котка хапе краката си за няколко минути като част от обичайните си дейности за грижа за козината, няма за какво да се тревожите. Просто следете домашния си любимец, за да сте сигурни, че нищо не се е променило.

2. Инфекция

Инфекциите често причиняват болка и възпаление, на което много котки реагират с облизване и ухапване на областта. Котешката слюнка изглежда има антибактериални и антисептични свойства в малка степен. Котките често ближат раните си и така се справят с инфекциите в дивата природа. Но те също носят много бактерии в устата си и могат да влошат инфекциите.

Честите признаци на инфекция включват зачервяване, подуване и болка. Често има отделяне и може да се усети миризма около заразената зона.

3. Чужди предмети

котка мие лапата сиСнимка: iStock

Котките използват зъбите си, за да освободят чужди предмети, заседнали в лапите им. Лапите на котките са невероятно чувствителни. Те са пълни с нервни окончания, които позволяват на гальовните приятели да усещат движенията на плячката си.

Котките често хапят лапите си, когато се опитват да отстранят нещо, което причинява дискомфорт. Гальовните приятели, които живеят навън са изложени на по-висок риск да се окажат с чужд предмет, забит в лапата. Можете сами да премахнете повечето малки предмети с търпение и чифт пинсети. Не забравяйте никога да не използвате алкохол или водороден прекис върху котешка рана, защото и двете могат да наранят котката ви.

4. Стрес или безпокойство

Гризането на ноктите и краката също може да стане натрапчиво поведение при някои котки. Често се наблюдава при сериозно стресирани котенца като самоуспокояващ механизъм. Тревожните котки често многократно се облизват или хапят.

Котешкият стрес и тревожност имат няколко причини, включително нестабилност на околната среда. Някои котки са много чувствителни и добре осъзнават средата си и повечето от тях не харесват внезапните промени. Котките често се стресират, когато собственикът си вземе нов домашен любимец, има нов член на семейството или прави подобрения в дома.

Котките, които са особено близки със своите стопани и домашните любимци с високи нужди от социализация, понякога изпитват безпокойство при раздяла, когато бъдат оставени сами.

5. Алергии

котка мие лапата сиСнимка: iStock

Ухапването е основен механизъм за справяне с раздразнена кожа и не е изключено това да е причината котката да дъвче лапата си, особено ако е натстъпила алергична реакция. Котките също могат да страдат от контактен дерматит, алергична реакция към нещо, което са докоснали. Почти всичко - от перилен препарат до тор може да причини силен сърбеж при котките.

Котките обикновено могат да хапят краката си поради различни причини, включително грижа и безпокойство. Котките също хапят и облизват краката си, за да отстранят досадните парченца полепнали отпадъци или мръсотии като част от обичайната си рутина за къпане. Ако вашата котка започне да ближе или хапе една определена лапа, може да има друга причина, като например инфекция.

Или вашата котка може да има трън или друг остър предмет, забит в лапата си. Ако поведението продължава продължителен период от време и сте сигурни, че не е свързано с подстригване или нараняване, котката ви може да хапе лапите си от стрес или безпокойство.

Виж още