Защо котката ми харесва повече гаджето ми?

котка и двойка Снимка: iStock

К отките показват любовта си към нас по много начини и често те са странни за нас. Един от най-добрите е, когато нашата котка се сгуши точно до нас или в скута ни, потърка главата си в ръката ни и започне да мърка. Сърцето ни в тези моменти се разтапя!

Като собственици на домашни любимци определено получаваме голямо удовлетворение от вниманието, което котките избират да ни дадат. Но защо някои котки имат любими хора? И защо някои мъркащи животни предпочитат да комуникират с партньорите ни, а не с нас? Бъркаме ли някъде като собственици на котки?

За да си отговорим на тези въпроси ще трябва да надникнем по-дълбоко в поведението на гальовните животни и да разгледаме няколко проучвания. Започваме с уговорката, че макар и котките да са опитомени от много години тяхното поведение все още е малко или много мистерия. Някои от тях може да са сладки по характер, които обичат всички хора еднакво. Но по-често изглежда, че мяукащите животни избират един любим човек в домакинството, независимо, че вие сте „официалният“ собственик.

Мистериозното котешко поведение

котка и двойкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кучетата често са „най-добрият приятел на човека“, защото са верни и послушни. Котешкото поведение е точно обратното. За някои хора може да изглежда, че котките живеят с нас само защото ги храним.

Проучване от 2019 г., публикувано в списание Current Biology, казва обаче, че котките се привързват към хората също толкова силно, колкото кучетата или бебетата, което може да е изненада за някои собственици на котки.

Котките изпитват ли любов?

Учените не са изучавали котките толкова, колкото са изучавали кучетата, така че нашето разбиране за поведението на котките е непълно. Котките не са толкова социални като кучетата, което може да обясни защо може да не обичат да бъдат около хора толкова, колкото кучетата. Но идеята, че котките не се интересуват от хората и не реагират на тях, не е е съвсем точна и почти всеки собственик на котка може да отхвърли това твърдение.

котка и двойкаСнимка: iStock

Котките все пак обичат общуването с хората и науката го доказва

Учените откриват, че по-голямата част от котките предпочитат общуването с човек пред храненето или играта с играчка. В друго проучване изследователите откриват, че котките коригират поведението си според това колко внимание им обръща човек. Списание Nature публикува проучване, според което котките дори знаят имената си и могат да ги разграничат от други думи.

Как котките избират любим човек? Защо този човек е гаджето ми, а не аз?

Котките са по-независими, така че чувството им на привързаност към конкретен човек вероятно се основава на нещо повече от това кой ги храни или почесва зад врата. Обърнете внимание на личното пространство на котката и помислете дали вашето гадже (човекът, който котката ви иизглежда предпочита пред вас) позволява на котката тя да контролира и определя границите.

Котките харесват хора, които уважават тяхното пространство. Те не са щастливи, когато някой ги гали, когато не са в настроение за това или ги взима на ръце, когато те не желаят това. Ако вашият партньор се придържа към тези правила, уважава личното пространство на вашата котка и я оставя тя да решава кога да дойде и кога да си тръгне - има голяма вероятност гальовният приятел да оцени това.

котка и двойкаСнимка: iStock

Въпреки че може да е трудно да си помислим, че може да не сте любимият човек на котката, котките избират да бъдат приятели с хората по причини, които ние може никога да не разберем. Така че направете всичко възможно, за да потвърдите, че това е приятелство според условията на котката и вероятно ще започнете да имате по-ползотворна връзка!

Виж още