Защо котката ми ходи до тоалетна когато и аз ходя

котка баня Снимка: iStock

Н ека си го кажем направо – нашите котки нахлуват в личното ни пространство дори в най-уязвимите моменти, включително докато самите ние ходим до тоалетна. Дали това е случайно или се е превърнало в ритуал за вашия гальовен приятел?

Нека да разгледаме някои аспекти на котешкото поведение и как то би могло се превежда на нашия език.

Котките и банята

Не е непременно често срещано явление котката ви да използва тоалетната си, когато и вие правите същото. Все пак, доста мяукащи животни следват неотлъчно стопаните си независимо къде са и какво правят. Често дори гальовните приятели ни следват в тоалетната и се свиват в краката ни, докато сме седнали на тоалетната чиния. Ние разбира се, можем да „изгоним“ котката си навън, но в повечето случаи тя ще стои от другата страна на вратата и ще мяука силно.

Просто някои котки наистина не могат да понесат мисълта, че вие сте затворени в едно от любимите им пространства на дома и не ги пускате!

Dogsandcats.bg

Могат ли котките да уважават личното ни пространство

Мяукащите животни не се интересуват от това дали ни пречат или не. За тях концепцията за „лично пространство“ може да е позната за тях самите, но когато трябва да уважават нашето - изглежда не разбират.

Трябва да отбележим, че ако тоалетните на котката ви са в банята или тоалетната е съвсем нормално, мяукащият приятел никога да не е щастлив когато вие се усамотявате там, тъй като той няма достъп до мястото, което мирише най-силно на него.

И така - има ли реална причина, поради която котката не ни оставя на спокойствие докато ходим до тоалетна?

котка баняСнимка: iStock

Истината е, че зад това не стои истинска наука - само спекулации, а дали ще отговорим някога на този въпрос - едва ли. Може мъркащият приятел просто да иска да ви следва и там, наред с другите места до които стои неотлъчно до вас. Възможно е котката ви да се чувства по-сигурна във ваше присъствие.

Колкото и да е странно, мяукащият приятел може да иска да се свърже с вас по някакъв начин и затова да ползва тоалетната си заедно с ва.

Няма спор, че котките са истинска мистерия и това защо ни следват до тоалетна е най-малкият проблем. Тези приятели са непредвидими, развиват определени странни навици и можем малко да направим по въпроса, за да ги променим. Едно е сигурно - каквото котката ви си е наумила - със сигурност ще го направи.

Виж още