Защо котката си играе с мократа ми коса

котка и стопанка Снимка: iStock

К отките правят много неща, които смятаме за малко странни. Колко собственици на котки са се събудили посред нощ, за да открият, че котката им се взира в място на стената и там няма нищо? Какво ще кажете за всички онези сладки звуци, които вашето коте издава, когато гледа птици през прозореца?

Да, собствениците на котки са наясно със странните лудории на котетата. Те дори осъзнават с течение на времето, че котката им харесва неща, които ние просто не разбираме. Едно от тези неща е мократа коса на стопаните. Ако сте собственик на мъркащ приятел, който изглежда идва много по-често, когато косата ви е мокра, най-вероятно сте се чудили защо. Нека да разгледаме 10 интересни причини вашата котка да харесва мокра коса!

1. Котката ви харесва вашия шампоан

котка и стопанкаСнимка: iStock

Избираме шампоани, които работят добре за косата ни и миришат страхотно. Вашето коте може да се наслаждава на аромата на вашия шампоан. Ако мъркащият приятел докато косата ви е мокра, за да подуши, оближе и понякога хапе косата ви, не се шокирайте. Този чудесно ухаещ шампоан, който сте избрали, може да им хареса точно толкова, колкото и на вас.

Dogsandcats.bg

2. Вашето коте мисли, че сте мръсни и трябва да ви почисти

Обратната страна на котките, които харесват миризмата на вашия шампоан, е възможността да го мразят. Ако случаят е такъв, котката ви може да почувства, че сте мръсни и да иска да се отърве от вашия зловонен шампоан. Отново можете да ги забележите да ближат и хапят с надеждата да ви почистят правилно.

3. Котката ви се опитва да се социализира

Чъркащите животни, които живеят заедно в групова среда, често се грижат едни за други. Ще забележите, че те се търкат, облизват и дори хапят един друг. Това е просто нормално котешко поведение и начинът на котката да каже, че тези, които се грижат, са в безопасност. Освен това разпространява миризмата на котката. Миризмата им върху вас всъщност е начинът на вашата котка да каже, че сте част от семейството и някой, около когото се чувстват сигурни.

4. Котката ви обича

Въпреки че много котки не обичат да проявяват обич, други се радват на това. Ако имате котка, която няма нищо против да ви покаже колко много я е грижа, отделянето на време да прояви интерес към мократа ви коса може да е чудесен начин тя да ви покаже това. Макар че грижата за тези, на които ги е грижа, както споменахме по-горе, е начинът, по който котките показват, че другите около тях са в безопасност, това може да бъде и начин да покажат обич и да ви маркират като тяхна собственост.

котка и стопанкаСнимка: iStock

5. Напомняте им за майка им

Гальовните животни научават много от майките си, когато са котенца. Въпреки че може да се разделят с майките си, това не означава, че не помнят неща за тях. Също така е възможно котките да асоциират вас и грижите, които им предоставяте, като майчински. Като се има предвид, че миенето на козината е обичайно за майките и котенцата, има смисъл котката ви да ближе мократа ви коса само когато си спомнят за майките си.

6. Вашата котка иска да играе

Може би сте скочили под душа в неподходящия момент. Ако случаят е такъв, вашето коте може да е било в настроение за игра. Ако не са се захванали с нещо, докато сте отсъствали, интересът към мократа ви коса може да е техният начин да ви въведат в забавлението. Ако котенце ви скубе по косата, дъвче и се опитва да се забавлява, отделете време, преди да вземете сешоара, за да си поиграете с него.

7. Може да е натрапчиво поведение

Има котки, които дъвчат натрапчиво. Ако вашата котка е една от тях, привлекателността на мократа коса може да е твърде голяма за нея. За съжаление, ако това поведение се влоши, котката ви може да има поведението наречено „Пика“. Характеризира се с желание на котката да яде неща, които не са храна. Ако смятате, че натрапчивото дъвчене на вашата котка излиза извън контрол, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

8. Вашата котка се успокоява

Подобно на хората, котките могат да бъдат стресирани. Когато това се случи, миенето на козината е един от начините за успокоение. Ако косата ви е мокра, котката ви може да избере да ви оближевместо това. Това им позволява да се отпуснат от всичко, което ги е разстроило, като в същото време се свързват с вас. Ще забележите, че този тип поведение може да бъде особено вярно, когато са настъпили промени в къщата или в ситуацията на котката.

9. Вашето коте се чувства игнорирано

котка и стопанкаСнимка: iStock

Котките могат да чувстват, че не получават достатъчно внимание. Какво по-добро време да се обърнат към вас за получаване на малко повече любов от това, когато излезете от душа? Ако вашето коте дойде при вас и ближе мократа ви коса, мърка и се държи нежно, то може просто да иска малко повече любов. Отделете време, за да им я дадете!

10. Вие сте подсилили поведението

Ако котката ви е скочила и е облизала мократа ви коса след душ и сте ѝ показали обич, докато го е направила, може да сте засилили това поведение. Това не е непременно лошо нещо, стига котката ви да не яде или скубе косата ви и по някакъв начин да ви създава дискомфорт. Въпреки това, може да не е непременно стремежът на вашата котка да лудува в мократа ви коса. Може просто да си спомнят вниманието, което сте им обърнали, когато са го правили преди.

Както можете да видите, има няколко причини, поради които вашата котка може да харесва мокра коса. Може никога да не разберете истинските причини за действията на вашата котка, но за щастие не всичко е лошо. Имайте предвид обаче, че ако котката ви започне да проявява ново поведение, особено такова, което надхвърля нормалното взаимодействие с вас, може да си струва да заведете мъркащия приятел на ветеринар. Той ще ви помогне да определите дали всичко е наред и ще ви ви дадат съвети да разберете по-добре вашето коте.

Виж още