Защо котката ми ме гледа втренчено без да мига

котка гледа втренчено Снимка: iStock

К олкото и да се опитваме да мяукаме на нашите котки и да ги имитираме в опит да общуваме, усилията ни неизбежно са напразни. Въпреки това има начини котката ви да ви съобщи как се чувства или какво иска от вас и това е езикът на тялото.

Котките използват езика на тялото, за да ви кажат, че са щастливи, раздразнени, намръщени или наранени. Различните котки използват езика на тялото по малко по-различен начин, за да ви информират за своите емоции. Ето защо няма конкретно ръководство, което собствениците на котки да използват, за да разберат какво иска техният котешки приятел.

Котките често гледат втренчено. Дали нас, през прозореца или просто „в нищото“, не е изключено, ако гальовният приятел ви гледа дълго време без да мига да се опитва да комуникира нещо с вас. В тази статия ще ви дадем няколко идеи какво може котката да ви „казва“, за да знаете как да тълкувате нейния поглед.

1. Котката се опитва да ви каже, че е болна

котка гледа втренченоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Обърнете внимание на всички други симптоми или странно поведение, които може да са започнали да се проявяват по същото време, когато котката ви е започнала да се взира многозначително във вас. Те могат да насочат към това, от какво може да страда котката ви, и да помогнат на ветеринарния лекар да я диагностицира.

2. Котката е любопитна и иска да знае какво правите

Ако сте пленили интереса на котката си, тя вероятно ви гледа, без да мига, защото може да пропусне вашите действия. Ако имате любопитна котка или правите нещо необичайно, то това вероятно е случаят с вашия гальовен спътник.

3. Котката е агресивна и се опитва да наложи господството си над вас

Най-добре е да не се впускате в съревнование за гледане с котката си само поради тази причина. Състезанията с гледане не са игра за котката ви. Подобно на повечето животни, гледането може да бъде знак за доминиране. Ако се втренчите право в очите на котката си, тя може да го приеме като знак за враждебност.

Тъй като хората са много по-големи и доминиращи, котките не упражняват често господство. Вярно е, че котките не ни смятат за свои господари, но котките ни смятат за равни. Предизвикването на този баланс не е добра идея за продължаване на приятелството между вас и вашия котешки приятел.

Ако вече сте предизвиквали котката си, може да забележите, че освен зяпане, тя ви драска или хапе, ако не отговорите бързо на очакванията ѝ. Това поведение ще изисква фино управление, защото това не са отношенията, които повечето хора искат с домашните си котки.

4. Котката ви се страхува

котка гледа втренченоСнимка: iStock

Зяпането не е само признак на агресивност. То може да бъде и вик за помощ. Точно както ние гледаме с широко отворени очи, когато се страхуваме, така прави и вашата котка. Тя може да погледне към вас, за да получи успокоение или утеха за тревогата си.

Бъдете внимателни обаче. Ако котката ви гледа със страшен поглед, това може да означава и че се страхува от вас. Ако в миналото сте направили нещо, което е довело до болка за нея, или нещо негативно се е случило с предишния ѝ собственик, тя може да се страхува от вас.

Ако смятате, че вие сте източникът на страха им, внимавайте как подхождате към тях, за да ги успокоите и да им покажете, че не искате да им навредите.

Започнете, като говорите на котката си нежно и на по-висок тон, тъй като ниските тонове звучат агресивно за повечето животни. Не се движете внезапно, а бавно се приближавайте към тях. Стига котката ви да не ви съска, можете да се отпуснете и да се отдалечите. Може да отнеме време, но с постоянство можете да ги научите, че няма от какво да се страхуват. Най-добре е да изчакате котката да се приближи до вас.

5. Котката ви се вглежда в съсредоточено, защото слуша какво се случва наоколо

Когато всичко е казано и направено, може просто да сте на пътя на нещо друго, по-интересно. Вашата котка може дори да не ви гледа. Ако е чула звук, който не разпознава, особено ако е в зона, която смята за своя територия, тя ще иска да знае какъв точно е той.

Най-доброто нещо, което можете да направите в тази ситуация, е да го изпробвате. Придвижете се малко и вижте дали ще обърнат глава, за да ви последват. Ако знаете какъв е бил звукът, задоволете жаждата им за знания, като им го разкриете.

Какъвто и да е случаят, всички знаем, че често котките са загадка. Може би никога няма да разберете защо котката ви се взира във вас, ако сте преминали през всички тези варианти. Вероятно те се опитват да разберат нещо сами, а вие просто сте се оказали там.

Виж още