Защо котката ми ме хапе, когато спя

котка буди стопанин Снимка: iStock

З а котките е естествено да хапят и има различни причини, поради които това може внезапно да се случи без да сте провокирали домашния любимец.

Котките са родени с вродени хищнически инстинкти, така че агресивните действия като хапането се проявяват естествено по време на игрите им. Ако обаче гальовният домашен любимец започне да се проявява това поведение много по-често, вероятно е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Макар че е жизненоважно да разрешавате и насърчавате този жизненоважен инстинкт на вашето коте, трябва да има тънка граница между участието в стимулираща игра и допускането на агресивно поведение, особено когато сте заспали.

И така, защо котките хапят спящите си стопани? Какво се опитват да съобщят, като хапят? Ако това се случва на вас, има няколко причини, за които да помислите:

1. Проява на агресия

котка буди стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Макар че ухапванията са факт за собствениците на домашни любимци, събуждането със следи от зъби по кожата трябва да е тревожно. Мащабът на проблема обаче зависи от сериозността на ухапването. Макар че някои ухапвания могат да бъдат незабележими и безобидни, за агресивно ухапване се говори, ако то е дълбоко и кърваво и е придружено от други признаци като съскащи звуци и ръмжене.

Проучванията показват, че котките са агресивни животни и могат да хапят без провокация. Външни фактори обаче, като груба игра, болести и заплахи от други домашни любимци, могат да предизвикат някои признаци на враждебност.

2. Котката иска да играе

Чудите ли се защо котката ви хапе? Възможно ли е тя да ви събужда, за да си играе?

Първо, родителите на котки трябва да разберат, че котките са биологично устроени да бъдат будни през по-голямата част от нощта, докато всички останали спят. Така че мъркащият домашен любимец, който не спазва графика ви за сън, може да се отегчава, докато спите, и да се чуди кога ще се събудите.

Тъй като са социални същества, котките обичат компания и може да си търсят другарче за игра. Най-вероятно е да видите това действие при котенцата, защото те обикновено са по-зависими и енергични от порасналите котки.

Играта е важна част от поддържането на умствената и физическата ангажираност на котката ви, а една чудесна играчка ще я улесни много.

3. Котката да ви предупреди за нещо

котка буди стопанинСнимка: iStock

Интересно е, че спящите котки не означават, че са „извън работното време“. Гальовните животни винаги са нащрек, дори когато спят. Този аспект ги прави почти мигновено осведомени за най-малкия шум в дома.

Котките обясняват това си поведение както с хищническия, така и с ловния си инстинкт - нещо, от което зависят, за да останат в безопасност. Тъй като тези инстинкти са пряко свързани с крепускуларната природа на котката, е по-вероятно тя да се събуди преди вас по време на вълнение.

И ако това стане, тя може да ви ухапе в опит да привлече вниманието ви към нещо. Изключително важно е да наблюдавате съпътстващите реакции, за да можете да реагирате на посланието, което тя се опитва да ви предаде.

4. Котката иска храна

Дали котката ви е добре нахранена и щастлива? Гладното коте ще наруши съня ви, като хапе различни части на тялото ви, за да поиска още храна. Такива ухапвания обаче обикновено са нежни и е признак на агресия, ако са болезнени. Дълбоките ухапвания са показател за ядосана, а не гладна котка.

5. Проява на привързаност

котка буди стопанинСнимка: iStock

Въпреки че повечето хора свързват хапането с негативни чувства, котките могат да хапят от любов. Ухапванията от любов се различават от страхливите или защитните ухапвания, целящи да ви наранят.

Такива ухапвания обикновено се усещат като гъделичкащи и дори приятни и котката ви може да ги прави, докато не я прегърнете или погалите.

Как да спрете котката си да ви хапе, докато спите

Сънят ви е жизненоважен и котето не трябва да ви пречи да спите качествено. Ето как да попречите на котката си да ви хапе, когато спите.

  • Прекарвайте качествено време с котката си

Мъркащите животни изискват много повече внимание, отколкото си мислите. Въпреки че често изглеждат като независими същества, те все още жадуват за внимание, привързаност и любов.

котка буди стопанинСнимка: iStock

Един от начините да покажете привързаност към вашия котешки приятел е като прекарвате качествено време един на един с него. Като отговорен родител на котка отделяйте време да я гушкате в скута, да я галите, да я докосвате и масажирате винаги, когато можете.

  • Хранете я преди лягане

Искате ли котето ви да спи през нощта и да ви позволи и вие да си починете спокойно? Ако е така, нахранете го малко преди лягане, защото, също като хората, котките са по-склонни да заспят след хубава и засищаща храна.

Друг начин да сведете до минимум нощните прекъсвания е да инвестирате в автоматични хранилки за котки. Можете да настроите тези устройства да пускат шепа суха храна в определени часове. По този начин котката ви ще може сама да посегне към храната, ако се събуди гладна посред нощ.

  • Играйте с нея преди лягане, за да я изморите

Повечето котки обикновено са отегчени до смърт, поради което собствениците им се оказват с луди и хапещи котки през нощта. За да се избегнат нощните смущения, най-добре би било да изразходвате енергийните резерви на котето с много активност преди лягане.

Мислете за дейности като игри и разходки в двора като за форма на отдих, забавление, предизвикателство и възможност да прекарате време и да се сближите с вашия котешки приятел.

  • Оставете котката си в отделна стая

котка буди стопанинСнимка: iStock

Ако е възможно, оставете на котката си отделна стая за спане и затворете вратата на спалнята си, за да  ни може да влиза при вас през нощта. Котките са териториални и колкото повече им позволявате да влизат в леглото ви, толкова повече те го завладяват. Това ще затрудни задържането им навън, когато отчаяно се нуждаете от това.

Предоставянето на отделно място за спане на котето автоматично ще превърне спалното ви помещение в зона, неприветлива за котките, и ще ви спаси от нощни ухапвания.

  • Предложете алтернативи и поставете ясни граници

Внимавайте да следите за признаци на ухапване у котката си, независимо колко фини биха могли да бъдат те. Най-добре би било да обезкуражите подобни черти и никога да не ѝ създавате впечатление, че е нормално да ви хапе.

Изключително важно е да научите котето си, че хапането е лошо, особено в ранна възраст, защото е по-лесно да се обучават и коригират деструктивните поведения на котенцата, отколкото на възрастните.  Намерете играчки, с които котката ви да се упражнява да хапе, и я възнаграждавайте за това, за да насърчите поведението на играчките.

котка буди стопанинСнимка: iStock

Също толкова важно е да направите физически невъзможно за вашето коте да извършва непровокирани твърди ухапвания. Избягвайте да го наказвате, защото котките невинаги хапят, за да наранят, а може да общуват или да изискват вашето внимание.

Родителите на котки трябва винаги да са нащрек за агресивни черти като хапане и да намират начини да ги овладяват. Най-добре би било да се консултирате с ветеринарен лекар, за да ви помогне, ако поведението продължава. В повечето случаи става дума просто за внимание и желание за игра на котката, така че трябва да отделяте време за забавления с вашия домашен любимец!

котка буди стопанинСнимка: iStock

Виж още