Защо котката ми ме облизва, когато я галя

котка ближе Снимка: iStock

К огато котката ви се сгуши в скута ви, няма по-добро усещане от това да погалите тази мека козина и да чуете как котката ви щастливо мърка. Мъркането обаче не е единственият начин, по който нашите котки реагират на галене. Някои гальовни животни ни облизват. Няма значение в каква позиция са или къде са галени, нашите котки непременно трябва да намерят начин да оближат хората си в отговор на това, че са галени. Дали има причина за това поведение? Изглежда ли необичайно мяукащият приятел да ни ближе с грапавия си език, докато го галим?

Какво точно означава, когато котките ни ближат

На първо място, важно е да знаете, че мъркащите приятели се облизват по повече причини, отколкото можем да си представим. Склонни сме обикновено просто да класифицираме близанията като „целувки“ и докато близането при котенцата може да е признак на привързаност. Чъркащине приятели не просто ви облизват, за да ви кажат „Обичам те“, но и за да ви „присвоят“ като свой. Тяхната слюнка съдържа феромони, които оставят миризма, която подсказва на другите животни, че сте „заети“. Те също така се облизват като важна част от социалните връзки и навиците за поддържане. Котките често се социализират, като се грижат една за друга и искат да общуват и с хората си.

котка ближеСнимка: iStock

Как котките разбират галенето

Тъй като мъркащие пирятели са нашите домашни любимци, ние естествено приемаме, че те обичат да бъдат галени и гушкани. Истината обаче, както всичко с котките, е малко по-сложна. Учени анализират къде и как котките обичат да бъдат галени.

Dogsandcats.bg

За целите на изследването учените снимат реакциите на котките при галене в различни зони, както и реакциите им, когато техният стопанин ги милва и когато това се извършва от непознат човек. Проучването показа, че котките предпочитат да бъдат галени около бузите, ушите, между очите и брадичката. Така че за вашето коте е безопасно да се предположи, че когато го галите, то изпитва подобни социални знаци и връзка, които изпитва, когато се ближе взаимно с други котки.

Вашата котка може да ви оближе, когато я галите, защото иска да се погрижи за вас

Когато гальовният домашен любимец ви ближе, докато го галите, една от най-честите причини, поради които той може да ви оближе е, защото иска да върне „жеста“ и да се погрижи за вас, както би го направил с друга котка. Както в проучването по-горе, котките обичат да бъдат галени в определени зони, защото тези области вероятно са свързани с инстинктите им да създават социални връзки, като се грижат една за друга. Въпреки че не сте котка, вашият мъркащ спътник може да почувства, че надграждате социалната си връзка, когато го галите.

Когато мъркащите приятели се грижат един за друг, те използват езика си. Всъщност за това е създаден котешкият език. Когато почувствате, че котката ви ближе с езика си, подобен на шкурка, и се чудите защо той се усеща така, отговорът е за разресване на козината. Езикът на мъркащите приятели има малки „кукички“, наречени папили. Когато се плъзгат по козината, те действат като гребен. Тези куки помагат за разплитане на козината, така че работят идеално за козината на котките, дори ако се чувстват малко груби върху човешката кожа.

Освен ако ръцете ви не са невероятно космати, вашето коте вероятно не прави много, за да сте добре поддържани. То обаче ви прави друга услуга. Всъщност котката ви се опитва да потвърди и укрепи вашата социална връзка, както би направила с някой от нейния вид. Тя се опитва да ви се отплати за услугата да я галите, като ви предложи малко грижа за вашата кожа в замяна, макар и да нямате нужда от сресване.

котка ближеСнимка: iStock

Маркиране с аромат

Облизването и привързаността на котката може да са не само щедър начин да покажат на хората, че ги е грижа. Те също могат да маркират своята територия и да сигнализират на други животни, че сте тяхна собственост. Въпреки че често мислим за домашен любимец, който маркира територията си чрез уриниране, котките също могат да оставят феромони в слюнката си. Този аромат ви маркира и показва колко много вашата котка иска да се свърже с вас.

Котките обичат да смесват ароматите си с миризмите на членовете на семейството си, за да създадат единен семеен аромат. Това им помага да изградят своята семейна група и да се чувстват комфортно. Когато вашето коте ви оближе, то ви „кани“ в семейството си и създава семеен аромат.

Като цяло, склонността на котките да ближат стопаните си, когато ги галим е положителен знак. Тя най-вероятно ви облизва, за да се сближите и да създадете по-силна връзка. Така че можете да се чувствате добре всеки път, когато усетите този грапав малък език, сакаш направен за шкурка.

Виж още