Какво съдържа котешката слюнка

изплезено коте Снимка: Pixabay

К огато не спи в някой ъгъл или не тиача напред-назад из жилището, котката ви най-вероятно се мие. Тези приятели прекарват много голяма част от времето си точно в тези разкрасителни процедури. Знаем, че някои гальовни приятели обичат да ближат не само себе си, но и стопаните си.

Когато котката ни оближе с грапавия си език, няма как да не се запитаме - какво се съдържа в котешката слюнка и дали би могла да е опасна за кожата ми?

Протеин, който причинява алергии

Подобно на човешката слюнка, котешката се състои от няколко елемента, като някои от тях могат да са безвредни, но други причиняват алергии. Хората, които са алергични към котки често си мислят, че причината за това е козината. Всъщност, проблемът идва от състава на котешката слюнка. Тя съдържа протеин, който се предава на козината на мъркащите животни когато те се облизват. В слюнката на мъркащите животни са открити осем вида протеин (или алерген), които могат да причинят алергична реакция върху хората, като основният е Fel d 1. Абсолютно всички котки имат съдържат този протеин, но някои породи го имат в много по-малки количества, което всъщност ги прави подходящи за хора, които страдат от алергия към тези мяукащи животни.

Вижте още: 9 хипоалергенни котки за хора с алергии

Dogsandcats.bg

Бактерии в слюнката

изплезено котеСнимка: Pixabay

Гальовните ни съквартиранти имат много различни бактерии в слюнката си. Котки, които живеят навън могат да бъдат потенциално по-опасни за хората при ухапване или облизване, защото предвид околната среда и нещата, които дъвчат или ядат, те със сигурност биха били по-нехигиенични за вас. Дори и домашната ви котка, която живее на закрито и обезпаразитявана редовно, може да ви докара т.нар. болест на котешката драскотина. Макар и да не причинява сериозни симптоми у вас, все пак винаги е препоръчително да измивате ръцете си след като сте били ухапани или надраскани от мяукащия си спътник.

Вижте още: Може ли котката ми да ме зарази с болест

Ензими, които предотвратяват инфекция

Освен бактерии, котешката слюнка съдържа и ензими, за които се смята, че действат като естествени антибиотици. Това обяснява защо мяукащите животни ближат раните си. Тези ензими вероятно биха могли да предотвратят инфекция и да насърчат заздравяването на раната. Все пак, не бива да забравяме, че котешката слюнка съдържа и много бактерии. Освен това, грапавият котешки език би могъл да раздразни раната, вместо да я излекува. Ако котката ви се е наранила по някакъв начин трябва да я заведете на преглед при ветеринарния си лекар, вместо да разчитате на „магическите“ свойства на котешката слюнка.

изплезено котеСнимка: Pixabay

Интересно е, че тези ензими имат и друга функция - те действат и като предпазна мярка срещу миризми, които могат да привлекат хищници. Ако се чудите защо котките не миришат на нищо и нямат нужда от къпане (освен, ако други обстоятелства не го налагат), съставът на котешката слюнка върши цялата работа и неутрализира котешките миризми.

Облизването има много други функции, наред с предпазването от хищници и грижа за козината. То служи и за разхлаждане през лятото, за разнасяне на естествени масла по цялото тяло, за успокоение, за стимулиране на кръвообращението и дори за удоволствие. Ако мъркащият ви приятел често ви облизва или леко ви захапва при игра, няма място за притеснение е не би следвало да ви предаде инфекция. Ако спазвате нормални хигиенни навици, миете ръцете си след игра, преди хранене и преглеждате редовно мяукащия си приятел при ветеринар, можете съвсем спокойно да се насладите на грапавия като шкурка котешки език по кожата си.

Вижте още:

Защо котките се мият

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Какво трябва да знаете за грапавия котешки език

Защо котката ми ме облизва

Виж още