Котката ми ме ближе - опасна ли е слюнката?

котка ближе собственик Снимка: iStock

М акар че при котките по-рядко ближат стопаните си, ако ги сравняваме с кучетата, все пак някои мяукащи животни са склонни да го правят. Дали при игра, миене на козината или просто защото ви се радват, със сигурност сте усещали грапавия като шкурка котешки език.

Нормално е да се запитаме - дали е опасно, ако котката ни ближе? Опасна ли е котешката слюнка за нашето здраве или напротив? Отговорът вероятно е и двете. Въпреки това, рутинните ветеринарни грижи и спазването на хигиена на дома могат да намалят страховете, че близането на вашия домашен любимец е риск за здравето на семейството.

Защо домашните любимци са могат да бъдат опасни за нашето здраве

котка ближе собственикСнимка: iStock

Устата и червата на домашните любимци могат да съдържат бактерии и паразити, които могат да бъдат предадени на хората. Те могат да причинят набор от медицински състояния при хората. Болестите, предавани от животни на хора, се наричат ​​„зоонози“.

Dogsandcats.bg

  • Бактерии

Pastuerella е нормален обитател на устата при котки и кучета, който може да причини кожни, лимфни възли и понякога по-тежки инфекции. Bartonella henselae, бактерия, която се предава на котки от бълхи, също се намира в устата на котките. Това е причина за тежка инфекция на кожата и лимфните възли, наричана още болест на котешка драскотина. Теоретично, хората могат да бъдат заразени от тези бактерии, като влязат в контакт със слюнката от облизване на котка или куче.

Salmonella, E. coli, Clostridia и Campylobacter са чревни бактерии на домашни любимци, които могат да причинят тежки чревни заболявания при хората. Домашните любимци могат да не показват симптоми, но да отделят тези бактерии с изпражненията си. Повечето човешки инфекции обикновено се дължат на орален контакт на ръце, замърсени с изпражнения на домашния любимец или фекални остатъци. Тъй като домашните любимци ближат ануса си, тези бактерии могат да присъстват и в устата. Облизването на лицето и устните на собственика след това е потенциален начин, по който можете да се заразите.

  • Паразити

Домашните любимци са гостоприемници за много паразитни червеи и едноклетъчни паразити. Човешката инфекция от тези паразити може да доведе до чревни заболявания, кожни проблеми, а в тежките случаи дори и мозъчни нарушения (токсоплазмоза при бременни жени) . Домашните любимци могат да живеят с тези паразити в червата си без признаци на заболяване. Но яйцата, предавани с изпражненията на домашния любимец, могат да заразят хората. Подобно на бактериите, основният път на заразяване при хората е фекално-орален. Домашни любимци, които са облизали ануса си, потенциално могат да предадат яйцата на паразита на хората по време на облизване на лицето.

Как да предразим семейството си от заразена слюнка на домашен любимец

Рискът от бактериална или паразитна инфекция от близане на домашни любимци е най-голям при малки деца, възрастни и имуносупресирани индивиди на химиотерапия или заразени със СПИН. Хората със здрава имунна система е малко вероятно да се заразят. Въпреки сравнително ниския риск от инфекция от облизване на домашни любимци, спазването на някои разумни предпазни мерки, могат да ви избавят от евентуални неприятности:

котка ближе собственикСнимка: iStock

  • Редовно обезпаразитяване на котката
  • Ежегодни прегледи на изпражненията на домашни любимци
  • Третиране за борба с бълхи и кърлежи
  • Почистване на котешката тоалетна всеки ден
  • Миене на ръце - след почистване на тоалетната, преди хранене или докосване на храна, след игра с домашен любимец и т.н.
  • Редовно почистване на дома

Рискът от опасни инфекции за домашна, здрава котка е доста малък, особено ако спазвате прости хигиенни правила и рутинни прегледи при ветеринарен лекар. Все пак, винаги съществува вероятност от зараза (макар и минимална), затова е добре да знаете рисковете, за да можете да реагирате навреме.

Вижте още:

Може ли котката ми да ме зарази с болест

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Виж още