Защо котката ми ме „закача“, когато спя

котка през нощта Снимка: iStock

В ие сте дълбоко заспали, уютно в леглото си с вашия котешки приятел, когато изведнъж, БАМ - котката ви започва да ви удря право в лицето! Но това не е всичко - започва да атакува и краката ви! След като започнете да мърдате под одялото - мяукащият спътник скача на всички места, които се мърдат с идеята да захапе всичко, което се движи!

Защо се случва всичко това и как мъркащите приятели от спокоен сън изведнъж преминават в гонене и дебнене в нашето легло и върху нас и започват да ни „раздават шамари“?

Истината е, че няма как да дадем точен отговор на въпроса, но може няколко различни неща да се „въртат в главата“ на гальовния домашен любимец:

Скука през деня

котка през нощтаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако котката ви е остава сама често през деня, тя може да прекарва времето в доста кротко положение и котешка дрямка. Изследванията показват, че опитомените котки ще се адаптират към цикъла на активност на тези, с които живеят. Така че, ако къщата е празна или неактивна през по-голямата част от деня, котката може да предположи, че всички си почиват и да отдели това време, за да събере сили. След това, когато сте вкъщи и спите, котката ви ще се чуди защо не сте станали и не се движите и може да се опита да ви помогне да осъзнаете, че трябва да се движите, като ви разбуди леко.

Котешки стрес

Котките могат да са тревожни от най-различни неща и звуци, които смятаме за нормални в нашия свят. Прахосмукачката на съседа, алармата на колата навън, строежът в близост, звукът на клаксоните... Котките също могат да се чувстват нервни от това, че всички членове на семейството изведнъж притихват (защото спим).

За да не ви тормози мяукащият приятел през нощта - осигурете му играчки, с които да може да играе в стая, която няма да ви пречи. И разбира се - тракащите и шумни играчки няма да са най-добрия избор през нощта.

Възрастна котка

котка през нощтаСнимка: iStock

Ако имате по-голямо коте, то може да е по-неспокойно през нощта поради факта, че загубата на зрение или слух може да повлияе на способността на котката да спи. Понякога по-възрастна котка може дори да изпитва болки в ставите, което може да я накара да има проблеми със съня и да ви събуди с надеждата, че ще можете да поправите това, което я боли.

Тяхната нощна активност може дори да е резултат от това, че имат проблеми с навигирането до тоалетната посред нощ. Ако случаят е такъв, най-добре е да си уговорите среща с ветеринарния лекар, за да можете напълно да разберете какво се случва физически с мяукащия приятел и може би да поставите още няколко лесни за достъп тоалетни, ако е възможно. Познаването на здравословното състояние на вашата котка ще ви помогне по-добре да разберете защо те може да скачат върху вас посред нощ.

Котешка комуникация

Когато ви събудят посред нощ, това е, защото вероятно искат да „съобщят“ нещо. Ако това се превърне в тенденция, проверете здравето им и положете усилия да ги поддържате активни през деня. Ако са щастливи и заети през деня, по-малко вероятно е да дойдат да ви ударят по главата посред нощ. Уверете се, че отделяте време за игра на вашето космато коте и това ще има значение, когато настъпи времето за лягане, защото те ще бъдат също толкова спокойни (поне донякъде), колкото и вие.

Виж още