Защо котката ми мяука и се търка във всичко

котка у дома Снимка: iStock

Н е е необичайно гальовните животни да мяукат или пък да се търкат във всички предмети наоколо. За мяукането се предполага, че е начин, по който котките комуникират с хората, тъй като е подобен на нашата реч звук. Относно търкането в предмети - с това действие мяукащите животни оставят аромата си, за да маркират територията си навсякъде. Това е важно, тъй като по този начин котките оставят сигнали, че това място е безопасно.

И все пак това на пръв поглед нормално поведение може да изглежда необичайно. Не се притеснявайте има още причини, поради които мяукащият приятел прави това:

1. Маркиране на тяхната територия

В много случаи, след като котка се настани в тяхното пространство, те предпочитат тя да има своя собствена миризма. Котките търкат телата и лицето си в хора и мебели, за да оставят аромата си около дома си, за да маркират територията си. Това помага на гальовните животни да изявят присъствието си и ги кара да се чувстват по-комфортно около пространства и хора. За съжаление, котките могат дори да уринират върху столове или различни зони, за да разкрият миризмата си!

2. Претенция за собственост върху нещо

котка у домаСнимка: iStock

Подобно на маркирането на своята територия, котките също ще се търкат в предмети или хора около дома си, за да са сигурни, че другите животни знаят, че тя вече е превзета от тях. Това е наследствено котешко поведение, което може да се види дори при други животни, за да покаже, че определено пространство е тяхно и само тяхно. Може да забележите, че котките имат любимо място на дивана или до прозореца, в което са се търкали безброй пъти. Ето защо вашата котка се трие във вас; искат да те твърдят като тяхна личност!

Dogsandcats.bg

3. Освобождаване на феромони

Друга причина, поради която котките ще се търкат в нещата, е да отделят феромони, за да привлекат други котки с цел чифтосване (в дивата природа, например) и да се запознаят с миризмата на животно. Този аромат ще стигне и дотам, че ще каже на други котки кога са репродуктивно „готови“ и може също да каже на други животни кога котката е присъствала последно.

котка у домаСнимка: iStock

За съжаление, това може да бъде придружено и от това, че вашата котка да уринира върху повърхности около къщата ви, за да маркира територията си и да предупреди потенциалните партньори за присъствието си. Стерилизирането или кастрирането на вашата котка е добра идея за предотвратяване на свързаните с чифтосване навици за пръскане и маркиране.

4. Привличане на внимание

Понякога котките мяукат и се търкат в своите собственици или приятели, просто за да привлекат вниманието им. Може да забележите, че това поведение е много често срещано точно преди котките да бъдат нахранени с ежедневните си ястия или когато знаят, че е почти време да получат лакомство. Те обичат да ви показват, че са готови и присъстват, за да им обърнете малко внимание. По-гласовитите котки обикновено са резултат от това, че стопаните им са гласовити с тях. Смешното е, че котките всъщност мяукат на хората много повече, отколкото някога биха направили на друга котка.

5. Показване на обич

Може би най-положителната причина котките да мяукат и да се търкат в хора или мебели е, че изризяват обичта си към вас! Когато котките се чувстват гальовни или искат да се сгушат до вас на дивана, те може да ви дадат силно мяукане, за да привлекат вниманието ви, да скочат до вас и след това да ви побутнат с крака или ръката или да ви побутнат с глава. Това е техният начин да ви помолят да им дадете домашни любимци!

6. Котката ви поздравява

Друга проста причина, поради която мъркащите животни може да ви мяукат или да се търкат в крака ви, е, че те просто казват „Здравей“! Котките общуват със своите стопани и показват привързаност и приятелство, като се доближават до тях. Котките с привързани личности ще спят на гърдите на стопаните си, ще седят точно на краката им, ще се сгушат в любимия си пуловер и т.н. Котките са много подобни на свързването на миризмата на собственика си с близостта и връзката със своите собственици.

котка у домаСнимка: iStock

Ако забележите, че вашето коте ви мяука прекомерно и няма опасения за здравето, липса на храна в купата им за храна или друг проблем, за който може да ви предупреди, тогава това обикновено е форма на положителна комуникация от тяхна страна. Много собственици не знаят, че колкото повече си „говорите“ с котката и отвръщате на нейното мяукане, толкова повече и тя разговаря с вас! Това е начинът на котката да маркира своето пространство като свое собствено, да твърди, че собствениците са свои и просто да използва миризмата им, за да идентифицира места, хора и неща.

Виж още