Защо котката ми мяука, когато кихам?

жена киха до котка Снимка: iStock

А ко някога сте кихали в близост до котка, вероятно сте забелязали, че тя е реагирала доста странно. Някои съскат, а други бягат, когато чуят собственика си да киха. По-често котките мяукат всеки път, когато стопаните им кихнат, особено ако котката се чувства изключително комфортно около собственика си.

Въпреки че е невъзможно да се каже с точност защо котките реагират по начина, по който го правят, без да говорят, експертите са направили някои доста убедителни предположения за това защо гальовният приятел реагира по този начин. 

1. Котката е уплашена

Когато се уплашите от нещо, обикновено възкликвате или издавате някакъв звук. Котките са по същия начин. Когато се уплашат, те могат да мяукат в отговор. Въпреки че кихането на някого не кара повечето хора да подскочат, същото не може да се каже за котките.

Гальовните животни обичат животът им да е доста тих и предвидим. Всичко, което не е обичайно, обикновено предизвиква реакция на борба или бягство. Това е особено вярно, ако необичайното поведение е силно, подобно на кихането. Тъй като кихането не е най-обичайното нещо, което котката чува, тя се стряска, когато кихнете, и започва да издава възклицателно мяукане.

Dogsandcats.bg

жена киха до коткаСнимка: iStock

Има вероятност котката ви наистина да не се страхува от вас. Просто се е изненадала, когато е чула кихането ви. Вероятно и вие сте се стряскали един или два пъти от изключително силно кихане. Мяукането е просто начинът, по който котката ви реагира.

2. Котката ви е раздразнена

Гальовните животни са особено известни със своето нахално поведение и често срещано раздразнение. Независимо дали ги галите по неправилен начин, прекъсвате дрямката им или не ги храните с достатъчно лакомства, котките бързо ви показват, че са недоволни и раздразнени от вашето поведение.

Подобно на гнева, раздразнението често се изразява чрез мърморене или звуци на неодобрение при хората. Котките са по същия начин. Понякога те мяукат, когато са раздразнени. Звуците вероятно са различими за другите котки, но за човешкото ухо мяукането често звучи по един и същи начин.

Всеки път, когато кихате, може да нарушите времето за дрямка или почивка на котката. Вместо да се уплашат, те се дразнят от силния шум. Това ги кара да мяукат, за да покажат неодобрението си към досадния шум, на който ги подлагате.

3. Те приемат кихането ви за съскане

жена киха до коткаСнимка: iStock

Може би котката ви бърка кихането ви със съскане. В резултат на това те мяукат или съскат в отговор. Вероятно те не разбират защо изобщо сте съскали. Затова мяукат след кихането ви, за да разберат какво не е наред и защо изразявате такова недоволство от тях.

Тази реакция е много подобна на начина, по който бихте реагирали, когато приятел или близък член на семейството има непредвидено избухване. Питате ги какво не е наред, за да стигнете до същността на проблема. Вашата котка иска да направи същото с вас.

Тъй като съскането е котешкият начин да каже на някого да се отдръпне, котката ви може да не разбере причината за вашето кихане.

4. Те имитират вас или други хора

Котките са гениални същества. Въпреки че не можем да общуваме с тях, те умеят да възприемат модели на поведение и реакции. Тъй като целият им свят се намира във вашата къща, те имат много време да възприемат модели на поведение и реакции, например когато кихате.

Интересно е, че има много изследвания, които показват, че котките обичат да имитират човешкото поведение. Това означава, че котките възприемат човешките навици и ги модифицират като котки. Това е вълнуващо явление, което много видове домашни животни правят със своите стопани.

Други странни реакции на котките, когато кихате

Мяукането не е единствената странна реакция, която може да получите от котката си след кихане. Всяка котка е уникална и може да има различни отговори. Ето някои други странни реакции, които може да забележите, когато кихнете в близост до котката си.

  • „Чуруликане“

Някои котки издават странен чуруликащ звук, когато видят катерица или птица. Първоначално хората са смятали, че котките чуруликат, когато искат да провокират плячката си. С повече изследвания обаче изглежда, че котките чуруликат от вълнение. 

жена киха до коткаСнимка: iStock

Ако котката ви наистина се чувства комфортно около вас, кихането ви може да я развълнува. Това е по-рядко срещана реакция на кихането, но е достатъчно разпространена. Силният шум може да ги накара да почувстват, че се опитвате да си играете с тях, което ги кара да цвърчат от вълнение.

  • Бягство

Тази реакция е малко по-обяснима, но много котки бягат, когато кихнете. Това е така, защото кихането ги е уплашило и те са избягали в отговор. Все пак знаем, че гальовните животни не обичат силните шумове.

Като цяло наистина не трябва да се притеснявате, ако котката ви мяука, когато кихате. Тъй като те не бягат и не са агресивни по никакъв начин, вероятно просто ви отговарят, точно както би направил друг човек. В повечето случаи не е необходимо да се притеснявате за привикването на котката ви към кихането ви.

Дори и най-приспособените котки могат да се изплашат от кихането от време на време. Ако котката ви мяука, след като кихнете, това вероятно се случва, защото е уплашена, раздразнена, приема кихането за съскане или ви имитира.

Независимо от точната причина, фактът, че котката остава в стаята, говори много за доверието ѝ към вас. Тъй като кихането може да бъде толкова страшно преживяване за котката, всяка котка, която е готова да остане в стаята и да мяука в отговор, показва, че ви има доверие и знае, че никога не бихте я наранили.

Виж още