Защо котката ми напада мен и никой друг

ядосана котка Снимка: iStock

И ма няколко причини, поради които котката ви може да реши да нападне вас, а не някой друг. Обикновено те са свързани със страх или тревога, които гальовният домашен любимец изпитва само към вас по някаква причина. Дори и да не смятате, че сте направили нещо, което да разстрои конкретно котката ви, тя може да интерпретира много от нашите нормални поведения като заплашителни.

Не е нечувано котките, които по принцип са привързани към стопаните си внезапно да се изплашат от нещо, което може да ги накара да се нахвърлят. Това не означава, че котката е агресивна, а че тя тя просто се опитва да се защити от нещо, от което се страхува.

Има много потенциални причини, поради които котката ви може да реши да нападне само вас, а не някой друг:

1. Прекарвате твърде много време с котката си

ядосана коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако прекарвате най-много време с котарака и полагате по-голямата част от грижите за него, вероятно ще се окаже, че сте нападани по-често от други хора. Макар че това, че котката ви драска, никога не е нормално, ако котката ви нападне някого, по-вероятно е това да сте вие, ако прекарвате цялото си време с нея.

Ако често правите неща, които котката ви не харесва, като например постоянно да я галите, вдигате на ръце, гушкате и целувате, когато тя очевидно не харесва това - може да си изпросите някоя драскотина. С други думи - помислете дали не задушавате гальовния домашен любимец с любовта си.

2. Внимание

Някои котки могат да се нахвърлят, за да спечелят внимание. Ако реагирате с добро и започвате да галите котката си, винаги когато тя ви напада - вие я учите, че това поведение се възнаграждава с милувки. В такава ситуация е добре да пренасочите прилива ѝ на енергия към играчка и когато тя те успокои - тогава да я възнаградите с внимание.

3. Миризми

ядосана коткаСнимка: iStock

Някои миризми  могат да накарат котката ви да бъде агресивна и уплашена. Ако миришете по различен начин от останалите членове на семейството, това може да е причината котката ви да изглежда, има специално отношение. Например, ако работите с животни, котката ви вероятно ще усети миризмата им върху вас, когато се приберете, което може да я подтикне да се страхува.

Това може да се случи и ако работите с неща, които миришат силно, дори и да не са непременно животни. Ако работите с парфюми, почистващи препарати, бои или други строителни материали, миризмата може да завладее сетивата на котката ви и да я накара да стане агресивна.

4. Може би я галите неправилно

Звучи странно, но вашата котка може просто да не харесва начина, по който я галите. Някои мъркащи животни са много придирчиви по отношение на начина, по който ги галите, особено ако имат стари наранявания или просто не обичат да ги докосвате в определени зони.

5. Свръхстимулация

Понякога, когато галим нашите котки, може да ги свръхстимулираме. Това може да ги накара да станат отбранителни и да нанесат удар. Това често се случва когато галите котарака си от върха на главата му до края на опашката му. Движението на цялото тяло може да бъде свръхстимулиращо за някои котки и да захапят.

6. Нахлувате в нейното пространство

ядосана коткаСнимка: iStock

Вместо да се чувства обичана, вашата котка може да се почувства застрашена, ако често навлизате в нейното пространство. Ако изглежда, че котката ви напада най-често, когато се приближавате към нея, това е вероятна причина. Уверете се, че подхождате правилно към котката си, а още по-добре е да изчаквате тя да се приближи към вас и да се погали в краката ви.

7. Страх

Понякога котката ви може да изтълкува нещо, което правите, като страшно. От този момент нататък тя може да е малко неспокойна около вас, докато не възстановите доверието. Може да сте изпуснали нещо, което силно отеква в помещението или шумите твърде много. Някои гальовни животни се стряскат и от резките ни движения, когато например бързаме или чистим.

Как да предотвратите нападението на котката си

Първата стъпка към предотвратяването на котешки нападения е да се определи причината. За различните причини ще са необходими различни превантивни стъпки:

  • Уверете се, че домът ви е сигурен и удобен

ядосана коткаСнимка: iStock

Всеки проблем вероятно ще се влоши при стрес. Ако работите с животни, вашата котка е по-вероятно да реагира негативно на миризмата, ако е стресирана например. Поради тази причина трябва да се уверите, че домът ви е възможно най-спокоен и сигурен. Нещата, които ние не намираме за стресиращи, могат да бъдат много стресиращи за нашите котки.

Очевидно е, че другите котки в дома могат да стресират вашата котка, както и промяната в рутината или пространството. Често не може да заобиколите тези промени. Можете обаче да осигурите на котката си достатъчно места за криене и време за почивка.

  • Увеличете времето за игра

Често изморената котка е много по-щастлива от тази, която кипи от енергия. Осигурете на ѝ достатъчно време за упражнения. Това означава да оставяте много играчки из къщата, което може да гарантира, че котето ви играе през целия ден и ще играе по-спокойно с вас.

  • Понижете енергията си

ядосана коткаСнимка: iStock

Ако обикновено сте доста енергичен човек, намалете енергията си, когато общувате с котките си. Не бъдете ненужно шумни и не правете резки движения с ръце. Това може да изплаши котката ви. Уплашената котка вероятно ще драска или хапе, защото иска да се защити от заплахата, която в случая сте вие.

  • Не наказвайте котката си

Наказването на котките ви може да ги накара да се страхуват още повече от вас, което може да ги накара да драскат и хапят още повече. Често наказанието не отстранява източника на проблема и всъщност може да влоши всичко. Поради тази причина не препоръчваме наказания при никакви обстоятелства.

  • Посетете ветеринарния лекар

Може да помислите дали да не заведете котката си на ветеринар, ако тя внезапно стане агресивна. Често внезапните промени в поведението могат да бъдат знак, че котето ви изпитва болка. Обикновено котките умеят доста добре да прикриват заболяванията си. Ето защо няма да имате твърде много подсказки, че котката ви не се чувства добре. Ако забележите нещо нередно във вашата котка, тъй като може да не получите много признаци, че котката ви е болна.

Ветеринарният лекар може да изключи всички възможни заболявания, които биха могли да причинят внезапната защитна реакция на котката ви.

ядосана коткаСнимка: iStock

  • Премахнете миризмите от себе си, които котката ви не харесва

Ако работите с други животни или миризливи неща, вземете душ, преди да общувате с котката си. Възможно е тя просто да не харесва миризмата и вероятно не оценява това, че я търкате, когато я галите. Дори и да не смятате, че работите с нещо миризливо, гальовният приятел може да не харесва преобладаващата миризма на работното ви място, което може да го накара да избухне и да ви нападне.

  • Изчакайте котката сама да дойде при вас

Някои котки са доста чувствителни към това, че влизате в тяхнотопространство. Това е особено вярно, ако в момента са тревожни и се опитват да се скрият. Ако прекъсвате котката си, докато тя се опитва да се успокои, тогава тя може да отвърне на удара, като ви одраска.

Вместо това оставете котката да дойде при вас и тогава я погалете.

Котешките драскотини не са любими на никого, а някои котки си служат доста умело с ноктите и нараняват стопаните си. Преди да залепите етикета на котката си като „агресивна“ помислете дали нещо във вашето поведение не я провокира да ви напада. Миризми, резки движения, навлизане в личното пространство, болка - всичко това са все индикатори, че котката ви не се чувства комфортно и може да ви одраска. Затова се уверете, че не я дразните по никакъв начин и, че тя е в отлично здраве.

Виж още