Защо котката ми не яде мокра храна

котка и котешка храна Снимка: iStock

Д окато някои гальовни домашни любимци са винаги лакоми и изяждат храната си на секундата, когато сте им я сервирали, при други храненето е малко по-трудно.

За някои собственици наистина е голямо предизвикателство да спазват правилото за мокра и суха храна, защото просто техните домашни животни не обичат някоя от двете. В случай, че котката ви не иска да се храни с мокра храна или яде минимални количества от нея, трябва да се замислите за някои неща.

В случай че отглеждате вашия мъркащ спътник от бебе и той винаги е консумирал много малки количества мокра храна и сте опитали различни видове и текстури - може би просто не я харесва. От друга старана, ако преди е облизвал купичката си за секунди, а сега не иска и да погледне този вид храна, може би е настъпил някакъв проблем.

Преди да се впуснем в разсъждения защо мяукащият ви приятел не харесва мокра храна, нека да напомним защо тя е полезна.

Dogsandcats.bg

Ползите от мократа храна за котки

Тъй като котките са месоядни животни, те задължително трябва да се хранят с протеини. Мократа храна е полезна за домашния ви любимец защото:

 • Съдържа повече вода, което я прави добър източник на хидратация.
 • Богата е на протеини и съдържа по-малко въглехидрати.
 • Подходяща е за котки с наднормено тегло, които трябва да отслабнат.

Какво да направите, ако котката ви отказва да се храни с мокра храна

 • Посетете ветеринарния си лекар

Ако мъркащият ви приятел по принцип яде мокра храна, но изведнъж отказва да се храни с нея - може би се е появил някакъв здравословен проблем. Някои от тях могат да бъдат:

 • Запек
 • Проблеми с храносмилането
 • Възпален панкреас
 • Заболяване на бъбреците
 • Инфекция на горните дихателни пътища или настинка
 • Стрес и тревожност
 • Зъбни проблеми

В случай, че ветеринарният ви лекар установи някое заболяване или психически проблем, би могъл да вид посъветва как да подходите.

 • Сменете марката или вида мокра храна

Ако мъркащият ви приятел консумира един и същи вид мокра храна, може би му е омръзнала.

Въпреки че котките харесват рутината и не обичат твърде често промяна в храненето, все пак дори и при тях може да настъпи момент, в който определен вид храна да им омръзне и да поискат нещо различно.

В допъление, мокрите храни имат различни текстури. Някои приличат повече на пастет, други са по-скоро като яхния, трети съдържат няколко вида месо и сос, четвърти имат и плодове.

Експериментирайте с различни видове и наблюдавайте реакцията. Ако котката ви поначало никога не е харесвала да се храни твърде много с мокра храна, открийте вид, който е склонна да хапва, дори и в малки количества.

 • Котката ви се е нахранила вече със сухата храна

Ако храните мъркащия си приятел едновременно с двата вида храни, той може би ще предпочете да започне със сухата. След като я изяде обаче, той се чувства сит и не желае да продължава с мократа. Ако тя не се изяде веднага и престои известно време започва да мирише, става неприятна и общо взето се превръща в храна, която никак не е апетитна.

Ако пък сте я сервирали сутрин преди да излезете за работа и престояла цял ден, дори има опасност да се появят мравки или други гадини. С две думи, гальовният домашен любимец може да започне да свързва този вид храна с неприятни емоции и буквално да го е гнус от нея.

Сменете подхода и започнете първо с мократа храна. Ако поначало котката ви не я обича толкова, опитайте с минимално количество. След като опразни купичката, продължете със сухата. Също така, можете да пробвате да давате в различни часове само мокра храна и само суха.

Не забравяйте, че не бива да прекалявате с количествата. Мъркащите приятели имат малък стомах, така че препълнените купички не са им необходими.

 • Опитайте да смесите храните

Бихте могли да смесите малко мокра храна, заедно със суха. Няма гаранция дали на мъркащия приятел ще му хареса, но не пречи да опитате. Ако се радва на сухата си, богата на въглехидрати храна, може да успеете да го „излъжете” заедно с нея да хапне и малко мокра. Друг вид  „манджа”, която бихте могли да „сготвите” е да опитате да смесите малко мокра храна с лакомство.

Още един трик, който можете да опитате е да изсипете малко от бульона на мократа храна върху сухата и да видите дали това събужда някакъв апетит в котката ви.

 • Научете малкото коте, че мократа храна е храна

Макар и да звучи смешно, малките, наскоро осиновените котки или пък, ако сте прибрали коте от улицата, има вероятност те да не са срещали мокра храна до този момент и да не знаят, че могат да се хранят с нея. Макар и да я надушват, биха могли да подходят със съмнение.

В този случай се опитайте да ги насърчите да я опитат. Поставете малко мокра храна заедно със сухата, за да я помиришат, да усетят текстурата ѝ и да разберат, че това странно мокро нещо, всъщност е доста вкусно.

 • Поддържайте купата за храна на вашия домашен любимец чиста и без миризма

Това е задължително, не само когато имате някакъв проблем с храненето на домашния ви любимец. Купите за храна и вода трябва да са винаги изрядно почистени. Вие също не бихте хапвали храна от мръсна чиния, нали?

Почиствайте купите всеки път след като храната в тях се изяде, тъй като остатъците в тях могат да замиришат, което със сигурност няма да изглежда апетитно за гальовния ви домашен любимец.

 • Пробвайте друг вид купа

Съществува един любопитен котешки проблем и това е „умора”или „стрес” на мустаците. Ако купата за храна е по-дълбока и тясна, мустаците на домашният ви любимец ще се допират постоянно в нейните стени. Това би било проблем, тъй като котешките мустаци действат като антени, които са силно чувствителни.

Ако мъркащият ви приятел постоянно ги допира в купичката си, може това да доведе до свръхстимулация, тъй като те ще изпращат множество сигнали до мозъка му. В резултат, може да откаже да яде храната си или да изглежда видимо нервен преди всяко хранене. Опитайте с купа, която е по-голяма и по-плитка, за да избегнете нараняването на мустаците.

Добре ли е котката ми да яде само суха храна, ако не обича мокра

Макар и да не е идеално, но ако мъркащият ви приятел няма никакъв здравословен проблем, консултирали сте се с ветеринаря си, опитали сте различни вкусове и видове на храната и сте стигнали до заключението, че той просто не харесва мократа храна - бихте могли да уважите този негов вкус.

Гальовният ви приятел пак ще бъде достатъчно здрав и със суха храна, стига да се погрижите за някои неща:

 • Внимавайте за теглото му, тъй като този вид храна съдържа повече въглехидрати.
 • Уверете се, че има достъп до вода и пие достатъчно всеки ден. Сухата храна не съдържа вода, така че трябва да следите за хидратирането на мяукащия ви спътник.
 • Полагайте стоматологични грижи. Тази храна е твърда и това може да доведе до повече зъбни проблеми, така че ги проверявайте редовно.

Все пак, дори и мяукащия ви приятел да се храни предимно със суха храна, опитвайте да му давате в определени периоди и от мократа, тъй като е богата на витамини, минерали и съдържа по-голям процент месо. Дори и да се налага да я смесвате със сухата или с лакомство, пак е по-добре отколкото да се откажете напълно от нея.

Като цяло котките са придирчиви в храненето. Мократа храна може да бъде странно допълнение към диетата им, което първоначално не ги интересува. Понякога този вид храна изглежда като нещо миризливо и странно. Някои храни имат особено силни аромати, които да не са по вкуса на мяукащия ви спътник. Опитайте с различни видове, сменете купичката и пробвайте трикове. Може пък да успеете да постигнете успех и да го накарате да хапва този вид храна от време на време.

Вижте още:

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Виж още