Защо котката ми облизва стените? 5 причини за това поведение

котка се плези Снимка: iStock

О бикновено котките използват езиците си, за да се почистват, да пият вода и да се хранят. Въпреки това може да сте забелязали, че вашата котка е харесала да облизва стената. От наша гледна точка няма никакъв смисъл и е любопитно котешко поведение. Все пак това осигурява никаква хранителна стойност и със сигурност не може да бъде забавно, нали?

Всъщност котките са големи особняци и това поведение може да бъде съвсем логично за тях. Ще разгледаме няколко различни възможни причини, както и някои стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите облизването на стената от вашата котка.

1. Стрес

Натрапчивото поведение често е признак на стрес и тревожност. Ако котката ви облизва стената и не можете да я накарате да спре, това лесно може да се дължи на стрес.

Обикновено компулсивното поведение, е ясен признак, че котката ви е в лошо психическо състояние. За щастие с подходящо управление тези поведения могат да бъдат преустановени. Трябва да направите пълен анализ на диетата, навиците, жизненото пространство, социалната структура и обогатяването на околната среда, в която живее и до която има достъп ежедневно вашата котка. Първата стъпка е да прегледате котката си при ветеринарен лекар, за да изключите заболяване или болка като причина за натрапчивото поведение.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

Поговорете с ветеринарния лекар за хранителния режим на котката ви, защото това поведение може да се дължи на недостиг на хранителни вещества. След като се изключи медицинска или хранителна причина, трябва да се опитате да откриете всички възможни причини за стрес и тревожност в средата на котката, за да съставите план за отстраняването им.

Някои гальовни животни се възползват от използването на феромонови дифузери или успокояващи спрейове, други просто се нуждаят от място, където да се чувстват в безопасност, или да бъдат отстранени от друга много доминираща котка или от страшно куче или дете. При някои екстремни случаи на котки може да се наложи прием на лекарства по лекарско предписание, така че след оценка вашият ветеринарен лекар трябва да може да реши дали случаят е такъв.

2. Скука

Вашата котка може да няма какво да прави през целия ден. Това може да доведе до някои доста странни поведения, като например облизване на стената. Това поведение обикновено е лесно да се прекъсне, тъй като котката ви просто търси нещо, което да прави.

Винаги трябва да отделяте време за игра с котката си, защото понякога тези поведения започват да се развиват от обикновена скука. Уверете се, че котката ви има достъп до забавления и има достатъчно играчки, с които да играе докато вас ви няма.

3. Хранителен дисбаланс

Ако котката ви се интересува от ядене и облизване на нехранителни предмети, това може да е признак на поведението „пика“. Пика е медицинско състояние, което се характеризира с желание за консумация на нехранителни продукти. Не се знае точно какво причинява пика, но някои котки изглеждат по-предразположени към него от други. Възможно е да е причинено от хранителен дефицит, като например липса на мазнини, фибри или желязо. Организмът на котката се опитва да компенсира този недостиг, като облизва неща, които обикновено не се считат за храна.

4. Вкус

Котките нямат същото усещане за вкус като нас. Поради тази причина те често намират за вкусни неща, които ние никога не бихме харесали, като например стените. Може нещо в боята или плочките на банята да привлича котката ви. Някои котки харесват вкуса и материала на стените, което увеличава вероятността да ги оближат.

Освен това миризмите, които се носят из стаята, като освежители за въздух и почистващи препарати, могат да полепнат по стените и да им придадат уникален вкус. Това може да подтикне котката ви да оближе стената. Ако котката ви изглежда заинтересована да оближе една определена стена, това може да се дължи на факта, че тази стена поради някаква причина за нея е вкусна.

5. Влага

котка у домаСнимка: iStock

Често стените събират влага и конденз, особено ако живеете във влажен район. Вашата котка може да се опита да оближе тази влага от стената, особено ако смята, че тя е вкусна. Често котките облизват мокрите стени на банята, след като сте си взели душ.

Как да спрете котката да ближе стените

Методът, който трябва да използвате, за да накарате котката си да спре да облизва стените, зависи най-вече от това защо тя изобщо ги облизва. В много случаи вероятно ще трябва да опитате няколко начина, докато един от тях не проработи - освен ако не успеете да разберете защо точно котката ви се занимава с това странно поведение.

За щастие, има как да помогнете на гальовния домашен любимец:

  • Намаляване на стреса

Понякога може да успеете директно да отстраните причината за стреса на вашия домашен любимец. Може би можете да им осигурите място, където да се скрият от новото куче. Или може би можете да осигурите на котката си място за криене, когато приятелите ви идват на гости.

Често не можем да контролираме пряко източника на стреса на нашата котка. Може би те наистина не харесват новото коте. Или може би са стресирани от промяната в ежедневието. В тези случаи ще трябва да проявите творчество по отношение на намаляването на стреса на домашния любимец.

Можете да използвате феромони, които могат да намалят стреса на котката ви.

  • Посетете вашия ветеринарен лекар

Различни основни заболявания могат да причинят поведението пика, а може и да не са причинени от нищо. Интересът към хранене и близане на предмети може да се дължи на друго основно заболяване на котката. Хипертиреоидизмът, анемията, левкемията, зъбните заболявания и диабетът са най-честите медицински причини за появата на пика.

  • Сменете храната на котката си

котка у домаСнимка: iStock

Проблеми с храненето също могат да причинят интерес към предмети. В тези случаи ще трябва да смените храната на котката си с такава, която по-добре отговаря на хранителните ѝ нужди. Препоръчваме ви да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, особено ако котката ви има основно заболяване, което може да повлияе на хранителните ѝ нужди.

  • Осигурете на котката си винаги достъп до прясна вода

Гальовният приятел трябва винаги да има достъп до прясна вода и да бъде насърчавана да я пие. Ако котката ви има заболяване, което изисква да увеличи приема на вода, трябва да обмислите използването на мокра храна за котки вместо нея.

Може да помислите за използването на фонтан за котки, ако котките ви сякаш не искат да пият вода в купичка. Много котки няма да пият от застояла вода, което идва от годините на еволюционната история. Вместо това те се нуждаят от прясна, течаща вода, която фонтанът за котки може да осигури.

  • Инвестирайте в интересни играчки

Ако вашата котка вероятно скучае, трябва да инвестирате в някои вълнуващи играчки, които да я забавляват. За интелигентните котки можете да опитате играчки-пъзели. Произвеждат се такива с различно ниво на трудност. Може да използвате тези играчки, за да забавлявате котката си през целия ден, докато ви няма. Автоматизираните играчки също могат да помогнат, защото ангарижат сами котката докато вас ви няма.

  • Уверете се, че държите токсичните предмети на недостъпно място

Ако котката ви облизва стената, тя може да се опита да оближе и други предмети, които не са предназначени за храна. Това може да включва всичко - от стайно растение до токсични почистващи препарати. Не искате котката ви да си мисли, че белината, която току-що сте използвали за почистване на ваната, е вкусна, затова се уверете, че понякога сте внимателни за заключването след почистване.

Има начини, по които да спрете гальовния домашен любимец от нежелано поведение. Остава само да бъдете търпеливи и да отговорите на неговите нужди.

Виж още