Защо котката ми повдига дупето, когато я галя?

котка гръб Снимка: iStock

С игурно сте забелязали как котката ви се въргаля и търка навсякъде, докато я галите. Е, някои мяукащи приятели имат навика да повдигат дупето си нагоре. Какво ли се опитват да ни кажат с това действие? Ще разберем в настоящата статия!

1. Наслаждават се

Една от най-вероятните и красиви причини котката ви да повдига дупето си или да извива гърба си, когато я галите, е, че иска да продължите! Като повдигат дупето и опашката си, те се приближават до вас и почти ви принуждават да уцелите правилното място!

Това е огромен комплимент и означава, че се радват на вашето внимание и обич.

котка гръбСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Котката ви е разгонена

Ако имате женска котка, която не е кастрирана, това поведение е съвсем обичайно, когато тя се разгони. В този период мъркащият спътник ще бъде по-гласовит и може да се гърчи наоколо и да се търка във вас. Повдигането на дупето е също нормално поведение за тази фаза при женските котки.

3. Котката ви поздравява

Котките често повдигат дупетата си, когато поздравяват други котки, а понякога правят това и с хората.

Котките често ще подушат дупетата на други котки като форма на поздрав. Въпреки че това не е социално приемливо поведение за хората, за котките е доста нормално!

4. Котката ви маркира с аромата си

Котките имат ароматни жлези на много места в кожата по цялото тяло. Най-много ароматни жлези обикновено има около лицето, лапите и основата на опашката. Когато докоснете ръката си близо до тях, по вас ще попаднат от техните миризливи съединения, известни като феромони.

Като хора обонянието ни не е толкова добро, така че вероятно няма да го забележите. Тези феромони обаче са важна част от общуването на котките. Като ви маркират с миризмата си, те не само уведомяват другите котки, че сте свързани с тях, но и се успокояват, като ви обграждат с познатата си миризма.

5. Здравословен проблем

котка гръбСнимка: iStock

Ако вашата котка повдига дупето си и освен това се движи или се държи странно, заведете я на ветеринарен преглед.

Необичайно е котка, повдигаща задните си части, да е знак за проблем. Като се има предвид това, важно е всяка промяна в поведението да бъде проверена от ветеринарен лекар, за всеки случай. В края на краищата, ако вашата котка изведнъж започне да повдига дупето си или да движи гърба или опашката си по различен начин, това може да е признак на сърбеж, бълхи, болки в гръбначния стълб или чувствителност.

Трябва ли да се тревожите, ако котката ви вдигне дупето си, когато я докоснете?

През повечето време е нормално котешко поведение котките да повдигат дупето и опашката си, когато ги докоснете. Това обикновено означава, че те се наслаждават на момента и искат да продължите да ги почесвате добре.

Въпреки това, ако никога преди не сте забелязали котката ви да го прави, а след това изведнъж започва да го прави редовно, най-добре е да не го отхвърляте като знак на любов или щастие. Сърбяща или раздразнена кожа, паразити или болка могат да доведат до промяна на позата на вашата котка, когато я погалите. Така че, говорете с вашия ветеринарен лекар и запазете преглед.

Виж още