Защо котката ми се изправя на два крака?

котка на два крака Снимка: iStock

К отките правят много странни неща, от лудуване късно през нощта до влизане в малки кутии. Необичайно е и да виждаме как котките се изправят на два крака срещу нас. Има много причини, поради които могат да го правят. Някои котки се изправят по време на галене, други по време на конфронтация, трети, за да проверят нещо.

Изправянето на задните крака е напълно нормално за повечето котки. Котките могат да стоят на два крака, но това не се случва често, тъй като е неестествено за тях. Ако гальовният ви приятел стои изправен, той може да бъде просто в настроение за игра.

Защо котките се изправят?

котка на два кракаСнимка: iStock

Тъй като стоенето не е естествена стойка, нещо би трябвало да подтиква мъркащия приятел да застане в тази позиция. Котките са хищници, така че реакцията им на битка е повишена. Като всеки вид в природата, те ще изглеждат възможно най-големи в отговор на заплаха. Въпреки че всяка котка и всяка ситуация ще бъдат малко по-различни, по-долу ще опишем причини, поради които те могат да се изправят:

Dogsandcats.bg
  • Разтягане: Вашата котка може да се изправи на задните си крака, за да разтегне крайниците си за физически комфорт.
  • Откриване на потенциални заплахи: Понякога естествените родови инстинкти на котките се включват. Ако възприемат потенциална заплаха, може да се изправят на задните си крака, за да получат по-добър изглед или да изглеждат по-плашещи.
  • Любопитство: Котките са известни като любопитни същества. Ако искат повече информация, може да застанат на два крака, за да видят по-добре.
  • Посягане за лакомство: Както всяко животно, котките са мотивирани от храна. И ако ви видят да държите лакомство, вероятно ще застанат на два крака или дори ще скочат, за да се опитат да уловят лакомството.

котка на два кракаСнимка: iStock

  • Търсене на вашето внимание: Ако вашата котка се чувства нуждаеща се или игрива, може да се изправи пред вас, за да привлече вниманието ви. Това е най-добрият начин да не останат незабелязани.
  • Молба за обич или галене: Вашата котка може да стои на два крака, за да ви помоли за любов, гушкане и домашни любимци. Това е отличен начин за тях да съобщят какво искат или имат нужда.
  • Вълнение: Котките са забавни, възбудими и игриви. Когато се развълнуват, те могат внезапно да изразят това вълнение, като се изправят.

Има ли някакви физически причини котката да се изправи?

котка на два кракаСнимка: iStock

Въпреки че повечето котки, които се изправят на задните си крака, не го правят по някаква конкретна физическа причина, котките Мънчкин са известни с това, че стоят на задните си крака по-често от останалите. Това е така, защото те имат къси, набити крака и могат да седят на задните си крака, докато балансират тялото си перфектно изправено.

Виж още