Защо котката ми се взира в нищото?

изправена котка Снимка: iStock

О ткривали ли сте мъркащия си приятел да се взира с часове в нищото? Или изведнъж да скочи, да застане пред стена и да започне да мести главата си, така сякаш следи някакво движение? Всъщност, зад тези къде смешни, къде стряскащи поведения на пухкавия ни съквартирант има различни обяснения и нито едно от тях не е свързано с езотерика.

Опитва се да улови повече светлина

Ако някога сте снимали котката си на слабо осветление с включена светкавица, вероятно сте забелязали, че очите ѝ силно блестят, дори изглеждат призрачно. Или пък сте се стряскали от две немигащи точки, вперени във вас когато се прибирате от работа по тъмно. Е, за това всъщност има много просто обяснение.

черна котка в тъмнотоСнимка: iStock

Всички очи отразяват светлината. Някои от тях имат специфична отразяваща структура, която всъщност блести на тъмно. Тази структура или слой тъкан се наричат tapetum lucidum и се намира зад ретината на животното. Когато определено количество светлина (от улични лампи или от светкавицата на телефона ви) попадне в очите на котката ви, тя разширява очите си, за да пропусне възможно най-много светлина. В резултат на което, тя отразява тази светлина обратно през ретината и вие виждате двете светещи очи, които ви плашат.

Dogsandcats.bg

Tapetum lucidum всъщност помага на животните да виждат добре през нощта, за да могат да ловуват.

Когато котката ви стои немигащо в тъмнината, това което прави всъщност е да улови максимално много светлина, за да може да вижда.

Наблюдава средата около нея

Мъркащите животни са много любопитни по природа. Техните инстинкти ги карат да бъдат изключително наблюдателни към всичко наоколо и по всяко време.

Знаете ли, че тяхното зрително поле е по-обхватно от това, което имаме ние, хората?  Макар и да ни изглежда сякаш мъркащите ни приятели са фиксирани в точка в стената, всъщност те виждат много повече с периферията си. Мяукащите животни имат способността да виждат сенки и микроскопични буболечки, които ние не виждаме. Котка, която гледа немигащо в пространството, всъщност наблюдава и събира информация за средата около нея.

Слуша за шумове 

Тъй като в природата, мъркащите животни, имат нужда от изострен слух, те улавят всеки малък звук, който ние никога няма да чуем. За да оцелеят в природата, тези животни са винаги нащрек за всякакви звуци, миризми или движение.

Ако мъркащият ви домашен любимец гледа втренчено в далечината, то той долавя звук и се опитва да разбере от къде идва. Това може да е шум от дърво навън или звук от съседите ви. Все пак, ако забележите, че котката ви се стряска в моменти когато е съсредоточена, може да означава, че има проблеми със слуха.

котка с наострени ушиСнимка: iStock

Похапнала е твърде много котешка трева 

Макар и котешката трева да е полезна и необходима за котките, като всяко нещо трябва да се консумира с мярка. Ако мъркащият ви домашен любимец е прекалил с котешката трева, това може да доведе до прекалено спокойствие у него. Можете да разберете по погледа му, който е фиксиран, но спокоен в нищото. Възможно е това да върви с прекомерно лигавене, но отминава и няма място за притеснение.

Разбира се, ако този поглед продължи твърде дълго - посещението при лекар е задължително.

Както виждате, това че мъркащият ви пакостник гледа съсредоточено в пространството не е за притеснение. Той просто изследва и се подчинява на дивите си инстинкти. Все пак, ако забележите, че котката ви го прави твърде често и отвъд границите на нормалното - добре е да се посъветвате с ветеринарния си лекар.

Виж още