Защо котката ми се взира в стената

котка гледа Снимка: iStock

З абелязвали ли сте някога, че котката ви понякога сякаш се взира в пространството? Понякога може да изглежда, че не гледа нищо, но друг път да изглежда, сякаш се взира в нещо на стената много съсредоточено, но когато вие погледнете натам - не виждате абсолютно нищо.

Първата мисъл на много хора би била, че гальовният приятел вижда призрак! Всъщност вероятно това не е така. Призраците може да съществуват или да не съществуват, но е вярно, че котките имат по-високо ниво на възприятие от хората. Така че, докато изглежда, че вашата котка се взира в нещо, което не е там, най-вероятното обяснение е, че тя вижда или чува нещо, което вие просто не можете да възприемете. В тази статия даваме няколко примери за неща на стената, към които гальовните приятели могат да проявят огромен интерес.

Прахови частици

котка гледаСнимка: iStock

Котките могат да видят много неща, които хората не биха забелязали. Те имат остро зрение, откакто са еволюирали като ловци. Например, гальовните приятели може да забележат движението на частица прах или паяк, движещ се в килима, който вие не бихте видяли. Преди да приемете, че котката ви е загубила ума си, помислете, че тя може просто да проучва нещо интересно, което просто е много малко и трудно за виждане от вас.

Dogsandcats.bg

Котките чуват по-добре от нас

Гальовните животни могат да чуват звуци в приблизително същия нисък диапазон като хората, но могат да чуват много по-високи тонове от нас. Всъщност обхватът на това, което котките могат да чуят, е дори по-висок от този на кучетата! Ушите на котките могат да се въртят във всички посоки, което им позволява да определят много добре местоположението на звука. Въпреки че може да имате обща представа откъде идва звукът, котката ви ще знае много точно.

Когато изглежда, че просто се взират, гальовните животни най-вероятно чуват нещо много конкретно. Може да има буболечка, която се движи зад завесата, или звук, който идва от съседите. Котките могат да чуят шумовете, издавани наоколо, които ние често игнорираме, като свирене през въздуховодите или скърцане на прозорците и друго.

Игра на светлината

Зрението на котките е доста различно от това на хората. Докато хората не могат да виждат в ултравиолетовия диапазон на светлината, много животни, включително котките могат. Светлината има широк спектър, който включва видимата светлина от червено до виолетово, която хората могат да видят. Отвъд това се крият ултравиолетовите дължини на вълните, които са невидими за нас.

котка гледаСнимка: iStock

Мяукаките животни виждат ясно, но само отблизо, като в това отношение хората имаме предимство. Ние също виждаме и повече цветове. От друга страна обаче, гальовните приятели виждат много добре на тъмно, а ние не можем. Ако котката ни се взира в стената, когато е тъмно и си мислим, че вижда нещо необичайно - най-вероятно мяукащият приятел вижда светлини, които ние не успяваме да различим или чува нещо, което идва от съседите или навън.

Науката не разбира напълно котешкия мозък. Котките са изключително любопитни същества и когато вашата котка се държи по начин, който е странен за вас, това със сигурност е нещо, което е напълно нормално за тях. Вероятно става въпрос само за това, че са пленени от нещо, което е или твърде малко, или извън нормалния ви диапазон на възприятие, за да разберете. Така че не се притеснявайте и позволете на вашата котка да изследва!

Виж още