Защо котката ми се взира в тавана

котка гледа нагоре Снимка: iStock

К отките са мистериозни същества. От векове хората са изучавали поведението си и са се опитвали да разберат какъв е източникът на любопитните поведения, които проявяват. Едно от по-любопитните им действия е взирането в тавана на дома ви без причина. Като собственик на котката, виждането на този тип дейност може да бъде едновременно смешно и обезпокоително.

Макар и да е трудно да търсим обяснение в котешкото поведение, има известни причини, поради които котката ви проявява такъв интерес към тавана.

котка гледа нагореСнимка: iStock

1. Котките виждат по-добре от нас!

Може да забележите, че мъркащият ви се взира съсредоточено в тавана, а вие търсите всичко, което е привлякло вниманието му, но не намирате нищо. Това е често срещано явление, защото вашата котка вижда много по-добре от вас. Мяукащият приятел коте може да вижда в UV спектъра, тъй като има повече светлочувствителни пръчици в очите си, отколкото хората. Това позволява на котките да се взират дори в най-малките неща. Вашата котка може да види отблясъци на светлина, отразяващи се от предмет или дори от частица прах във въздуха. Не се тревожете или плашете, когато котката ви направи това. Естествено е те да са по-наблюдателни от нас.

Dogsandcats.bg

2. Котките имат и по-добър слух от нашия

Обхватът на слуха на котката е между 48 Hz и 85 kHz. Когато гальовният приятел ви се взира в тавана или може би в стена в къщата ви, той може да чува нещо, което вие не можете. Дори движението на въздуха може да е шумно за вашата котка.

3. Котката ви надушва нещо

котка гледа нагореСнимка: iStock

Котките имат отлично обоняние – много по-добро от нашето. Мяукащите животни са снабдени и с допълнителен сетивен орган за обоняние на пода на носната си кухина. С такова страхотно обоняние е съвсем разбираемо, че те биха доловили миризмата на гризачи, паяци или други неща, които ние просто не можем.

5. Любопитство

Котките искат да разберат защо чуват различни звуци, какво се случва около тях и дали са в опасност. Поради инстинкта им на хищник да се фокусират върху плячката, за да бъдат нащрек за опасност, това любопитство може да ги остави на едно и също място с часове. Независимо дали вашата котка се опитва да определи защо вижда или чува нещо или чака шанса си да се нахвърли върху източника на вниманието си, прекомерното любопитство към определена част от дома е нещо обичайно, когато котките са част от семейството.

котка гледа нагореСнимка: iStock

Има различни обяснения защо котката ви проявява такъв интерес към взирането в тавана. Най-често причините зад това поведение са свързани с любопитство, шумове и миризми, които мяукащия приятел иска да проучи.

Виж още