Защо котката ми уринира върху килима в банята?

котка в баня Снимка: iStock

Н еправилното уриниране е един от най-честите поведенчески проблеми, наблюдавани при котките. Като цяло е доста лесно да обучите котка да използва тоалетна, така че може да бъде много разочароващо, когато уринира другаде, а килимите за баня изглеждат често срещан избор.

Уринирането на грешните места може да се дължи на медицинско състояние, спорове за територия, стрес или проблеми с тоалетната.

Ако сте открили, че вашето коте уринира върху постелката за баня или килим, може да е инстинктивно да мислите поведението на вашата котка като непослушно или злобно, но е важно да запомните, че това не е така.

котка в баняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Поведението може да е нежелателно, но обикновено има основателна причина и си струва да разберете какво се опитва да ви каже вашата котка. Даваме ви четири възможности, които да обяснят поведението на гальовния спътник.

1. Проблеми с тоалетната

Котките са придирчиви същества и могат да бъдат изискващи към тоалетната си. Те са чувствителни към миризми, а котешката урина има много специфична миризма. Ако котката ви е започнала да избягва тоалетната и да уринира другаде, добра първа стъпка е да се уверите, че кутията ѝ е напълно подходяща за всичките ѝ нужди.

Помислете за следните проблеми, които може котката ви да има с тоалетната си:

  • Мръсна тоалетна
  • Грешния размер - твърде голяма или твърде малка
  • Затворена тоалетна
  • Видът на постелката, която слагате
  • Местоположението на тоалетната

котка в баняСнимка: iStock

2. Териториална маркировка на урината

Котките общуват много с помощта на миризми, а урината на котките съдържа феромони, които служат за комуникация.

Гальовните приятели са териториални животни и маркирането с урина е нормална част от тяхното поведение. Все пак разбирането на това действие на котката ще ви помогне да го ограничите.

Ако котката ви уринира като форма на комуникация, тя обикновено ще го прави урина върху вертикална повърхност. Уринирането на гальовните приятели обикновено се прави на очевидни места – те искат да бъде намерено и подушено! – но понякога могат да се намерят и малки количества урина върху хоризонтална повърхност, като килим за баня.

Ако имате коте, то може да започне да маркира урината, когато стане по-зряло. Това поведение е по-често при мъжки котки, които все още не са кастрирани, но се наблюдава и при женски.

Възрастните кастрирани котки все още могат да използват маркировка с урина. Най-честият сценарий е, ако има нов домашен любимец в домакинството, и вече съществуващите котки може да маркират с урина, за да съобщят териториалните си граници. Често могат да възникнат спорове в домакинства с много котки.

котка в баняСнимка: iStock

Ако смятате, че котката ви може да уринира като териториален инстинкт, почистете района с ензимен почистващ препарат (обикновеният препарат или сапун няма да маскира напълно миризмата) и се уверете, че всички котки имат достъп до поне една чиста и лична тоалетна, купи за храна и вода, място за сън и играчки.

3. Проблеми със здравето

Има някои медицински проблеми, които може да означават, че вашата котка изпитва дискомфорт или болка и трябва да бъде прегледана от ветеринар са:

  • Често уриниране
  • Болка и дискомфорт
  • Инфекция на пикочните пътища

Ако не сте сигурни дали котката ви има проблем със здравето, следете внимателно честотата на уриниране (котките трябва да правят това около два-три пъти дневно), всяка промяна в цвета, миризмата или вида на урината, както и за всякакви други симптоми трябва да се обсъдят задължително с ветеринарния лекар.

4. Поведенчески проблеми

котка в баняСнимка: iStock

Неподходящото уриниране може да е признак на стрес и безпокойство при котките. Мяукащият спътник може да уринира върху килима ви за баня поради притеснение от друг домашен любимец, нова котка в дома, безпокойство за тоалетната или като начин да си осигурят успокояваща „собствена“ миризма.

Котките не са големи фенове на промяната, така че всяка разлика в тяхната среда може да бъде източник на безпокойство за тях.

Ако имате миризливи постелки за баня, защото вашата възхитителна котка е решила да ги използва като тоалетна, това не е необичаен проблем за коте. Има различни причини, включително медицински проблеми. Пътуването до вашия ветеринарен лекар е добра първа стъпка.

Ако здравословните проблеми са изключени, проверете дали няма проблеми с тоалетната на вашата котка, никакви признаци на стрес или тревожност или маркиране поради това, че са достигнали полова зрялост и е време да се погржите за тяхното кастриране или стрерилизиране.

Виж още