Защо котката ми вече не мърка?

котка спи Снимка: iStock

К отешкото мъркане често се разбира погрешно. Много собственици приемат, че мъркащата котка е доволна котка, а мълчанието е предупреждение, че нещо не е наред. Това може да е вярно, но не винаги и не за всяка котка.

Някои гальовни животни никога не мъркат, защото не чувстват нужда да го правят. Котките често използват мъркане, за да общуват с хората и вашата котка може да е щастлива да общува по други начини. Внезапното спиране на мъркането обаче може да се дължи на лошо здраве, нараняване на гърлото или стрес и безпокойство, така че си струва да проверите какво може да се е променило около гальовния ви спътник.

Какво означава, когато котката вече не мърка?

котка спиСнимка: iStock

Истината е, че няма ясен отговор на този въпрос. Когато оценявате котешкото психическо и физическо благосъстояние, ще трябва да погледнете по-широко общото поведение и поведение на вашата котка.

Dogsandcats.bg

Котка, която не мърка, по подразбиране не е нещастна котка. По същия начин котка, която мърка постоянно, може да се опитва да се самоуспокои поради болка или заболяване. Мъркането – или липсата му – само по себе си не е достатъчно, за да се постави диагноза.

Има ли котки, които не мъркат?

В действителност не всички котки мъркат. Подобно на мяукането, мъркането е въпрос на личен избор за много котки.

Мъркането е от съществено значение за котенцата. Тъй като котките се раждат слепи и глухи, майките им излъчват вибрации, за да им помогнат да намерят топлина и храна, а мъркането осигурява тези вибрации.

котка спиСнимка: iStock

Докато котето расте, то ще използва мъркане, за да предава съобщения с други котки, особено когато котките не мяукат една на друга.

Някои мяукащи животни не изпитват нужда да мъркат, когато достигнат зряла възраст. Трябва да имате предвид, че котка, която никога не мърка, не е непременно израз на нещастие.

Ако котката ви е спряла да мърка изведнъж, това не е непременно сериозно притеснение. Проверете за други промени в поведението, за да разберете дали има нещо, което я тревожи. Ако смятате, че нещо не е наред със здравето ѝ винаги е добре да се обърнете към ветеринар, който да прегледа гальовния ви приятел и евентуално да постави диагноза.

Виж още