Защо котката ми вие преди да се изходи

котка се изхожда Снимка: iStock

Ч ували ли сте мъркащия си приятел да мяука силно, сякаш вие преди да се изходи? Някои дори го правят и по време на „процеса“, при което стопаните често се чудят дали домашният любимец не изпитва някаква болка.

Макар че в повечето случаи, това е нормално за малките котета, някои възрастни представители продължават да издават сходни звуци когато пораснат и всичко е наред със здравето им.

Просто така ходят до тоалетна и това не бива да ви притеснява.

Dogsandcats.bg

Все пак, да разгледаме възможни причини, поради които това се случва, за да разпознаете кога това е знак за нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Тревожност

Ако мъркащият спътник не мяука силно преди да се изходи, но изведнъж започне да го прави, това със сигурност е начин, по който той комуникира, че нещо се случва. Когато котката се чувства стресирана преди и след ползването на тоалетна и мяука силно, може да изпитва някакъв дискомфорт или болка.

Не е изключено да има някакъв проблем с тоалетната - не е почистена, накоро сте сменили местоположението, постелката или вида тоалетна. Също така, ако сте се преместили в нов дом и е настъпила промяна - възможно е гальовният приятел да се чувства стресиран и затова да мяука силно когато ака.

котка се изхождаСнимка: iStock

Запек

Запекът е състояние, което се случва при претоварване на дебелото черво и може да направи движенията на червата болезнени. Честите симптоми на запек включват болка, напрежение при изхождане или дори невъзможност котката да свърши работата си. Ако все пак успее - изпражненията са твърди, а понякога по тях може да има и кръв, заради болката, която изпитва котката когато се напъва.

В случай, че мъркащият приятел е прекалил със сухата храна - може да е стигнал до запек. В такава ситуация можете да направите малка промяна в диетата и да акцентирате на мокри храни и приемане на течности. Обикновено това състояние минава след ден или два, но в случай че ситуацията продължи - потърсете ветеринарния си лекар. Понякога котките се нуждаят от специална храна за чувствителни стомаси или повече фибри, които да стимулират раздвижването на червата.

Поглъщане на чуждо тяло

В случай че котката ви е играла с нещо и погълнала част от някоя играчка без да сте разбрали, може да има проблеми с изхождането след това. Части могат да заседнат в дебелото черво, което да предизвика запушване и от там - болки и трудности в изхождането.

Ако имате такива съмнения, и котката ви не ака повече от един ден - потърсете ветеринарния си лекар за преглед.

Кога да потърсите медицинска помощ

Когато ситуацията на силно мяукане и трудно изхождане продължи, въпреки че сте направили промени в храненето - потърсете ветеринарния си лекар. Още повече, ако имате съмнения, че котката ви е изяла нещо, което не трябва.

В по-тежките случаи можете да забележите кръв по изпражненията, които със сигурност са индикация, че котката ви изпитва силна болка, наред със силния ѝ вой. В по-тежките ситуации, когато става дума за състояние извън запек или диария болката при изхождане може да е индикация за друг здравословен проблем като чревни тумори или други проблеми със стомаха.
Силен вой при мяукащи животни преди, повреме и след изхождане със сигурност е нещо, което трябва да привлече вниманието ви. Разбира се, ако котката ви от малка вие и продължава да го прави дори след като е пораснала - няма място за паника, просто това е начинът, по който ходи до тоалетна. Напомняме, че котешката тоалетна трябва да се почиства редовно (в зависимост каква постелка използвате) и да е поставена на място, което е комфортно за домашния любимец.

Вижте още:

Как да помогна на котката ми при запек

Защо котките ядат трева

Виж още