Как да помогна на котката ми при запек

котка запек Снимка: iStock

З апекът е често срещано състояние и е нормално да се случва на мъркащия ви приятел от време на време. Обикновено можете да му помогнете с някои прости домашни лечения. Понякога обаче, запекът при котките може да показва по-сериозни здравословни проблеми и може да накара домашния ви любимец да се чувства особено тежък и неудобно.

И така, какво причинява запек на гальовните домашни любимци, кои са симптомите и какво можете да направите, за да помогнете на мяукащия си приятел, ще научим в тази статия.

Симптоми на запек при котки

Запекът се характеризира с изпражнения, които са трудни за преминаване или не се случват редовно. Повечето мъркащи приятели ходят до тоалетна ориентировъчно на всеки 24-36 часа. Ако котката ви прави това по-рядко и забележите, че има известни затруднения - може да има проблем.

Разбира се, не е необичайно, ако мъркащия ви приятел по принцип ходи до тоалетна по-рядко, все пак,

Dogsandcats.bg

ако са минали повече от 48-72 часа без никакво раздвижване на червата - трябва да се свържете с ветеринарния си лекар.

Основните признаци на запек при котките са:

 • Обикновено изпражненията са с наситен кафяв цвят и трябва да изглеждат добре оформени и с достатъчно влага, за да се „залепят“ за постелката. При запек мъркащият ви приятел оставя много сухи и твърди изпражнения, а в допълнение можете често да ги откривате извън тоалетната, тъй като поради силния дискомфорт котките могат да напуснат тоалетната преди да са приключили.
 • Други признаци на неразположение могат да бъдат плач, „скимтене“, напрежение при ходенето до тоалетна, или влизане и излизане няколко пъти преди да я използва. Също така, мъркащият ви приятел може да издава звуци и да се напряга, но да не успява да изхвърли изпражнения. Демонстрирането на дискомфорт от тоалетната, освен поведенчески проблем, би могло да сочи към проблеми с пикочните пътища, така че със сигурност е добре да се свържете с ветеринарния си лекар.

котка запекСнимка: Pixabay

Имайте предвид, че запекът е симптом и на други проблеми. Те могат да включват:

 • Гадене
 • Намален апетит
 • Повръщане
 • Пиенето на повече или по-малко вода от обикновено
 • По-често уриниране
 • Отслабване
 • Загуба на мускули
 • Трудност при скачане и скованост при движение
 • Криене (повече от обичайно)

Ако забележите някой от тези симптоми, със или без запек, трябва задължително да ги обсъдите с ветеринарния лекар, тъй като е вероятно мяукащият ви приятел да страда от друг по-сериозен проблем. 

Причини за котешки запек

Общо взето, всичко, което причинява дехидратация на гальовния приятел, може да доведе до запек. В някои случаи, ситуацията е много лесна и бърза за овладяване и само с малки промени в храненето, можете да разрешите проблема. 

Запекът може да се появи, ако червата не придвижват храната нормално и не поддържат изпражненията меки и влажни. Това може да бъде причинено от основни проблеми като стрес и тревожност, възпалителни заболявания на червата, алергии, проблеми с нервите и дори някои видове рак.

Хроничните заболявания, които могат да доведат до запек при котки, включват бъбречно заболяване, диабет и хипертиреоидизъм. Разкъсаните или засегнати анални торбички могат също да причинят болка на котките при дефекация и да доведат до запек. Мяукащите приятели, които се хранят предимно суха храна, също са предразположени към дехидратация и запек.

Как се лекува запек при котки

котка запекСнимка: Pixabay

Като начало, трябва да се реагира възможно най-скоро, не само заради комфорта на гальовния прител, но и защото съществува риск от трайно увреждане на дебелото черво. Ветеринарният лекар ще ви посъветва най-добре какво да предприемете, в зависимост от това колко е сериозна ситуацията и дали става дума само и единствено за запек или нещо друго.

Възможно е ветеринарният лекар да препоръча повече течности, да извърши клизма (това се прави само от лекари, в никакъв случай у дома!) или да предпише лекарства и да препоръча специална храна.

Някои мъркащи приятели могат да страдат от дългосрочен запек, поради разширено черво. Обикновено, те не реагират на лечение, а следва да се отстрани засегнатата част от червото.

Съвети и домашни средства за запек при котки

Ако гальовният ви приятел е наред и просто в последно време е похапвал повече суха храна или се е стресирал поради някаква причина, има няколко неща, които можете да направите у дома, преди да тичате при ветеринарния лекар.

 • Увеличете консумацията на вода

Тъй като дехидратацията е ключът към запека, пиенето на повече вода и поддържането на добра хидратация помага за предотвратяването на това състояние.

Котките често не харесват да пият вода от купичка, така че ако това е причината мъркащият ви приятел да е дехидратиран, можете да опитате с котешки фонтан.

Също така, не е изключено темпераментното животинче да не харесва конкретно тази купа, така че можете да я смените с някоя по-голяма и широка. Мократа храна също е отличен източник на вода, така че трябва да е задължително ястие за мъркащия ви приятел.

Можете да насърчите мъркащия приятел, като поставите повече купички за вода на различни места из дома ви, както и да овкусите някои от тях с бульон с вкус на риба или месо от мократа храна. Все пак, винаги оставяйте достатъчно неовкусена вода, в случай че за котката ви е твърде екстравагантно да я пие „ароматизирана“.

 • Сменете диетата и включете повече мокра храна

Понякога мъркащите приятели са склонни да развият алергия към някоя храна, която буквално до вчера са обожавали, а това на своя страна може да доведе до чревно възпаление. Най-простото решение е да опитате с друга храна и разбира се - мокра. Също така, в зоомагазините можете да откриете котешка храна с хипоалергенни съставки, които могат да облекчат мъркащия ви приятел.

 • Опитайте с котешка трева

Котешката трева е важен източник на фибри, фолиева киселина и също така е естествено слабително. Има множество ползи от консумирането на котешка трева, тъй като тя значително би могла да облекчи храносмилането. Ако не сте давали котешка трева досега на гальовния ви приятел, имайте предвид, че след като хапне от нея, той най-вероятно ще повърне. Това е съвсем нормална реакция, тъй като котките нямат необходимия ензим, който да разгражда котешката трева, но в същото време тя е безвредна и много необходимо лакомство за котките, така че не я изключвайте.

 • Уверете се, че котката ви поддържа здравословно тегло

Затлъстяването причинява чревно възпаление, което кара процесите в червата да се забавят. В тежки случаи червата са толкова „затормозени“, че не успяват физически да предизвикат движение на изпражненията. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да разберете дали котка ви трябва да отслабне и да работи с вас, за да създадете подходящо меню.

 • Увеличете физическата активност

Упражненията и игрите са задължителни за гальовните приятели, не само когато страдат от запек, а и по принцип. Също както ние, хората трябва да спортуваме и да се движим, за да сме здрави, така и гальовните приятели трябва да упражняват физическа активност.

Насърчавайте котката си да бъде по-активна, осигурете играчки, които тях харесва и отделяйте време, в което да играете заедно. Тази дейност е забавна както за вас, така и за пакостливия ви спътник, а в допълнение, това намалява тревожността и помага за загубата на тегло.

 • Минимизирайте стреса

Котките лесно могат да бъдат стресирани от какво ли не - когато рутината им е нарушена, осиновили сте нов домашен любимец, преместване, строителен шум, нов човек, куче или нещо друго.

котка запекСнимка: Pixabay

Понякога гальовният приятел просто има нужда от време, за да се приспособи към промените. Освен да му осигурите спокойно място, където да се чувства комфортно, на помощ могат да ви дойдат и продуктите с феромони, които действат успокояващо на мяукащите ни спътници.

 • Уверете се, че котката ви няма проблем с тоалетната си

Тези темпераментни приятели могат да бъдат много капризни и да не харесват тоалетната си. Това води до нейното избягване и съответно - запек. Поставете втора тоалетна, за да видите как мяукащият ви приятел ще реагира. Не е изключено да предпочете втората тоалетна или пък да започне да използва и двете, защото така се чувства по-комфортно.

 • Включете фибри или пробиотици в диетата

Пробиотиците са „добри бактерии“, които помагат за поддържане на здрави черва, които ще придвижват изпражненията нормално и ще ги поддържат меки, предотвратявайки запек. Фибрите също играят роля при нормалното движение на червата.

Бихте могли да опитате да храните котката си храна богата на фибри, а също така можете да включите и лакомства или малки количества тиква, която е богата именно на тях и може да облекчи запека.

Все пак, не правете твърде големи експерименти без да сте се посъветвали с ветеринарния си лекар, тъй като на пазара съществуват множество пробиотици и храни, богати на фибри, които може да не са добър избор за гальовния ви приятел.

Същата е ситуацията и със слабителните. Те със сигурност биха могли да помогнат, но е препоръчително ветеринарният лекар да е предписал определен вид, тъй като трябва да се вземе предвид сериозността и причината за запек.

Макар и да е некомфортно за гальовните приятели, запекът не е нещо необичайно. Със сигурност в живота си, мъркащият ви спътник ще се сблъска поне няколко пъти с това положение. За да му помогнете - следете честотата и консистенцията на изпражненията. В случай, че забележите промяна - сухи и твърди изпражнения в продължение на няколко дни - следва да направите малки промени в храненето или да помислите какво ново се е случило с мяукащия ви приятел. Ако ситуацията е особено тежка или се чувствате несигурни относно какво да предприемете - ветеринарният лекар е човекът, който би могъл да ви помогне.

Вижте още:

Ползите от тиквата за котките

Какво представляват продуктите с феромони и могат ли да успокоят котката ми

Дехидратация при котки

Виж още