Защо котката ми „вие“ през нощта?

котка през нощта Снимка: iStock

Н е винаги е лесно да разберете защо вашата котка е станала по-бъбрива – или още по-лошо – държи вас (и съседите) будни през нощта с нейния рев. Разпознаването на това, което може да причинява настоятелните ѝ нощни „приказки“, е първата стъпка към поддържането на вашата котка щастлива и здрава и към връщането към спокоен сън. За щастие, някои причини, поради които котките са особено шумни през нощта, могат да бъдат разрешени без посещение при ветеринар, но винаги е най-добре да говорите с вашия ветеринарен лекар, който ще може да изключи всички основни здравословни проблеми.

Размерът на „речника“ на една котка може да ви изненада. Мяуканията идват с най-различни тонове и се смята, че са научен отговор, ефективен за привличане на човешкото внимание. Ако вашата котка вие през нощта, нейната стратегия за привличане на вниманието вероятно работи, сега зависи от вас и вашия ветеринарен лекар да стигнете до корена на причината. Ето някои често срещани причини, поради които котката ви е по-гръмогласна през нощта.

1. Инстинкт

котка през нощтаСнимка: iStock

Въпреки общоприетото схващане, котките не са нощни животни; те всъщност са крепускуларни, което означава, че са най-активни на разсъмване и здрач. Може да се почувствате като в средата на нощта, но котките започват да се раздвижват на зазоряване или по здрач. По време на тези малки часове на нощта и сутринта вашият котешки ловец може да вие за допълнително време за игра или храна.

Dogsandcats.bg

За да намалите това поведение може да играете с котката си преди лягане, като завършите с лакомство.

2. Свръхстимулация

Котките, които изпитват свръхстимулация, могат да станат по-гласовити. Свръхстимулацията при гальовните животни може да бъде причинена от груба игра, големи промени в домакинството или по време или след активни периоди.

Първата стъпка е точното определяне на стресора и елиминиране или намаляване на взаимодействието. Помислете за начини, които да успокоят вашия буен мъркащ приятел. Понякога завеждането му в стая с удобно легълце, която е тиха и спокойна може да проработи чудесно.

3. Време за игра и внимание

котка през нощтаСнимка: iStock

Котките определено могат да се отегча и най-вече, ако тяхната среда не им позволява да изследват или изразяват естествено поведение, като лов, дебнене и катерене.

Как да предотвратим скуката при котките? Разнообразявайте играчките и предоставяйте стимулиращи дейности - котешки пъзел, лабиринти, картонени кутии, високи рафтове... всичко, което котката ви харесва и я забавлява може да свърши работа.

4. Териториални причини

Виенето през нощта може да е предупреждение за други котки, други животни или хора, че нахлуват в нейното пространство. „Натрапникът“ може да е извън дома ви или вътре (като нов домашен любимец).

Ако вашата котка не е стерилизирана или кастрирана, тя може да се разгони още на четиримесечна възраст. Когато са разгонени, женските котки издават силни, необичайни звуци като виене. И на свой ред мъжките котки ще отговорят със също толкова силни викове.

5. Фактори на околната среда

котка през нощтаСнимка: iStock

Когато вашата котка се държи необичайно, решението може да бъде толкова просто, колкото да огледате околната среда. Запитайте се следното:

 • Моята котка има ли множество чиста тоалетна, прясна вода, чисти купи за храна и места за спане?
 • Има ли миризми, които биха могли да повлияят на чувствителното обоняние на моята котка?
 • Котката ми има ли безопасно място, където може да се оттегли, когато е необходимо?
 • Котката ми забавлява ли се достатъчно?
 • Отделям ли време за игра с котката си?

6. Тревожност от раздяла

Котките наистина имат социална страна и могат да изпитат самота. Тревожността от раздяла е най-често срещаната форма на тревожност при домашни любимци и може да бъде причинена от раздяла с човек или космат спътник. Има много симптоми на тревожност при раздяла, включително вокализация, когато мъркащият приятел е оставен сам.

7. Проблеми със здравето

котка през нощтаСнимка: iStock

Ако поведенческите проблеми са изключени, има много широк набор от медицински причини, които да провокират мъркащият ви приятел да вие през нощта. Това може да е неговият начин, по който да ви съобщи, че има нужда да го заведете при ветеринарен лекар. Някои от по-често срещаните проблеми могат да бъдат:

 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Проблеми с бъбреците
 • Артрит
 • Болка
 • Нараняване
 • Други

Виенето на мяукащия ви спътник през нощта може да сигнализира за няколко различни неща - от необходимост от почистване на тоалетната, до желание за игра или основни здравословни проблеми. Ограничаването на причините за ревене на вашата котка и предоставянето на решение не само ще ви помогне да поспите, но и ще помогне на вашето коте да се чувства най-добре. Когато се съмнявате, говорете с вашия ветеринар за неговото поведение, възможните причини и решения.

Виж още