Защо котката ми винаги търси внимание, когато разговарям по телефона?

котка и собственик с телефон Снимка: iStock

М яукащите животни могат да реагират на различни звуци или действия от нашето ежедневие, които за нас са напълно нормални. Наблюдава се, че някои котки имат особено поведение когато говорим по телефона. Ако мъркащият домашен любимец веднага започва да мяука, да се търка във вас и видимо да търси внимание всеки път, когато разговаряте по телефона, може би се питате каква би била причината за това поведение. Дали котките ревнуват?

На мен ли говориш?

Когато говорите по телефона, котката чува гласа ви. В някои случаи в стаята няма никой друг освен вас и домашният любимец. Може би котето смята, че трябва да говорите с него, тъй като то не вижда и не чува друг човек.

Подсилване на поведението на котката

котка и собственик с телефонСнимка: iStock

Животните повтарят поведение, когато имат изгода от него. Може дори да не осъзнавате това, докато говорите по телефона, но всъщност може да насърчавате поведението на котката си. Ако говорите по телефона и мяукащият домашен любимец дойде при вас, има голям шанс да го галите или неволно да вземете въдицата, за да играете с котката си докато слушате човека в слушалката.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви е изключително настоятелна, когато говорите по телефона, може да сте хвърлили играчка, за да я разсеете, или може би дори сте напълнили отново купата с храна, за да я успокоите, вместо да ви мяука и да ви моли за внимание.

Ако случаят е такъв, вашата умна котка е научила колко успешна е тази техника за нея и тя ще го прави отново и отново.

Виж още