Защо котката ми влачи дупето си по пода?

котка у дома Снимка: iStock

Т ова поведение е често срещано при кучетата, но се случва и при котките. Когато мъркащ домашен любимец влачи дупето си по пода, това обикновено означава, че има сърбящо или раздразнено дупе.

Котките влачат дупето си по пода поради диария, запек, алергии, дразнене на аналните жлези и глисти или по козината на котката са полепнали изпражнения, които тя не може да премахне.

Причини, поради които котките влачат дупето си по пода

  • Диария

котка на подаСнимка: iStock

Диарията е най-честият симптом на инфекции в храносмилателния тракт. Естеството на проблема кара изпражненията да засядат под опашката на вашата котка. Когато това се случи, вашата котка ще се опита да почисти зоната, като я влачи или бърше по пода.

Dogsandcats.bg

За да предотвратите това да се случи, проверете за изпражненията на вашата котка. Това ще ви даде информация дали мъркащият приятел не страда от диария. Ако изпражненията са воднисти - сигналът е ясен.

Трябва също да огледате котката си. Ако забележите изпражнения, полепнали по козината ѝ, внимателно почистете мястото с топла влажна кърпа. Можете също така да си уговорите среща с ветеринарен лекар, ако диарията продължава няколко дни.

В повечето случаи храносмилателната инфекция ще се изчисти без никаква намеса. Може да се концентрирате повече върху сухите храни за ден или два, докато коремът на гальовния ви приятел се оправи. Ако обаче състоянието продължава - консултирайте се с ветеринар.

  • Запек

Запекът може да накара вашия домашен любимец да влачи дупето си и да се движи по пода. Можете да разрешите това, като се уверите, че храната на вашата котка има високо съдържание на протеини, умерени мазнини и малко въглехидрати и фибри.

котка у домаСнимка: iStock

  • Алергична реакция

Понякога почистващи продукти, съставът на котешката постелка за тоалетна, храни или нещо друго може да причини алергична реакция във вашия гальовен спътник.

Много собственици срещат трудности при намирането на перилен препарат за спалното бельо на котката си, който да не предизвиква алергични реакции. Понякога дори съставките в храната или лекарствата могат да причинят алергии.

Ако котката ви има алергична реакция, тя може да се търка по пода, за да се опита да се почеше и да намали сърбежа, който усеща около опашката си.

  • Раздразнение на аналните жлези

Ако забележите зачервяване или подуване около аналната област, това може да означава, че аналните жлези на вашата котка са проблемът. Прекомерното облизване на аналната област и дефекацията извън тоалетната са признаци на инфекция на аналната жлеза.

Докато инфекциите на аналните жлези са по-чести при кучета, отколкото при котки, котките не са имунизирани срещу тях, затова се консултирайте с ветеринарен лекар.

  • Паразити

котка у домаСнимка: iStock

Глистите и други паразити могат да раздразнят вашия мъркащ приятел и по-специално зоната около дупето. Ако сте пропуснали обезпаразитяването на котката си е добре да го направите, както и да заведете гальовния приятел на ветеринар, за да получи необходимото лекарство против паразити.

Ако мъркащият ви приятел влачи дупето си по пода, първото нещо, което трябва да направите е да вдигнете опашката му (макар че трудно ще ви позволи), за да разберете дали по козината на котката не са останали полепнали изпражнения. Това често се случва при по-малките котенца или дългокосместите, които понякога не успяват да се почистят добре сами.

Понякога обаче това поведение може да е знак, че мъркащият приятел има паразити или изпитва дразнене поради проблем със здравето. Затова не отлагайте посещението при ветеринар, за да прегледа мяукащия ви спътник и да назначи лечение.

Виж още