Защо котката ми заспива с изплезен език

котка с изплезен език Снимка: iStock

А ко някога сте виждали котката си да спи непробудно с едва подаващ се връх на езика навън, вероятно в следващата секунда сте дотърчали до телефона си, за да запечатате този безумно сладък момент! Интересно е, че котката ви може да се събуди и да остане известно време по абсолютно същия начин с изплезен език. В някои случаи дори може да го пипнете, а мъркащият приятел ще ви гледа недоумяващо. Всъщност, котките понякога просто забравят да приберат езика си обратно, колкото и странно да звучи от човешка гледна точка, тъй като едва ли някога ще забравим да приберем езика си, ако сме се изплезили.

Как е възможно котката да стои с изплезен език без да осъзнава, че част от него е навън? Трябва ли да се притесняваме? Какво се корени в това любопитно котешко положение

котка с изплезен езикСнимка: iStock

1. Изплезен език при подушване

Знаете ли, че освен нос (колкото и очевидно да е това), гальовните животни имат и допълнителен орган за обоняние, наречен вомероназален орган или орган на Якобсон. Той се намира между твърдото небце на котката в задната част на гърлото и носа. Когато котките искат да получат "3D подушване" на въздуха, или с други думи, да съберат възможно най-много информация за това какво миришат, те отварят уста и често изплезват език. Това е различно от задъхване и всъщност котката прави гримаса, сякаш е подушила нещо, което мирише лошо. Ако мяукащият приятел подуши чорапите ви, след което направи гримаса, всъщност той просто е събирал възможно най-много информация за миризмите на чорапа, а не прави гримаса защото той мирише лошо.

Dogsandcats.bg

2. Отпусната челюст на котката

Малко вероятно е вашата котка да задейства своя Якобсонов орган, докато спи. Може да има няколко различни неща, които се случват, ако видите върха на малкия му розов език да „виси“, докато той е излязъл. Един вероятен виновник е просто, че котката ви е толкова отпусната, че езикът се изплъзва, по сходен начин, по който мускулите на човек се отпускат и устата ни се отваря, когато спим. Една много щастлива котка може просто да бъде много спокойна докато спи.

котка с изплезен езикСнимка: iStock

3. Проблеми с устата на котката

Друга възможност котките да изплезят езика си е, че може да има нещо заседнало между зъбите в устата на вашата котка. Дори и най-внимателният собственик на котка може да пренебрегне устата на котката си, защото ние просто очакваме всичко да се държи както обикновено. Възможно е нещо да е заседнало в гърлото на мяукащия домашен любимец или да е залепнало в небцето им и това да го кара да не иска да дръпне езика си докрай или да затвори устата си.

Друг проблем, свързан с устата, може да бъде нездравословното образуване на зъбен камък или плака върху зъбите на котката. Напредналото пародонтално заболяване може да бъде болезнено и да повлияе на желанието или способността на котката да държи езика си в устата. Излишъкът от плака води до възпаление, което може да накара мъркащия спътник да се чувства неудобно да затваря устата си.

4. Дали не е прекалено топло?

Тъй като котките са покрити с козина, те не се потят, за да се охладят, както хората. Те се охлаждат чрез подложките на лапите си и като облизват козината си, за да насърчат изпарението. Ако е горещ ден и забележите, че котката ви плези езика си и да се задъхва като куче, вероятно има нужда от прохладно място.

котка с изплезен езикСнимка: iStock

5. Подут език

Възможно е котката да е била изложена на нещо токсично или да е била ужилена от насекомо. Ако езикът ѝ е подут, може да не успее да го вкара в устата си. Ако това е ново развитие в съня на вашата котка, струва си да проучите езика и гърлото с ветеринарен лекар, за да видите дали има нещо, което може да причинява проблем с дишането.

6. Котките с плоски лица

Мяукащите животни с плоски лица са склонни да плезят езика си по-често. Тези гальовни приятели - Персийски, Хималайски, Британски късокосмести и други породи - може просто да имат по-малко място в устата си или да имат проблем с дишането поради анатомията на лицето си. През повечето време не би трябвало да изпитват проблеми, но ако плоскостта е екстремна, може да е нещо, което си заслужава да държите под око.

Изводът защо вашата котка заспива с изплезен език може да се сведе до няколко неща: те са толкова отпуснати, че не осъзнават, че го правят, изпитват някакъв проблем с устата или дишането. Всяка котка е различна и всички знаем, че някои от тях могат да бъдат доста странни! Така че проучете защо мяукащият спътник може да държи езика си изплезен докато спи, и дали има някаква причина за това, която си заслужава да се провери.

Виж още