Защо котката облизва носа ми

котка ближе Снимка: iStock

Н якои от нещата, които прави котката ви, може да ви объркат, и облизването на носа ви е едно от тях! Ако често усещате грапавия котешки език по носа си, вероятно се питате какво провокира това поведение в домашната ви котка. Съществуват много различни причини за това поведение и в тази статия ще изброим най-често срещаните.

1. Котката ви показва привързаност

Котките майки прекарват много време в облизване на котенцата си, не само за да ги поддържат чисти, но и за да ги обсипват с обич. Котенцата ще се научат да копират това поведение. Така че, ако котката ви е все още малка, тя може да ви облизва като начин да покаже, че чувства връзка с вас.

2. Форма на социално свързване

котка ближеСнимка: iStock

Котките се облизват и почистват една друга като начин за установяване на връзка. Ако имате няколко котки, може да ги видите да се мият една друга. Същото се отнася и за нас! Някои котки обичат да облизват стопаните си като начин за укрепване на връзката между вас двамата. Понякога това очарователно поведение включва облизване на носа ви!

Dogsandcats.bg

3. За да ви почистят

Знаем, че носът ви вероятно не е мръсен, но някои котки обичат да облизват стопаните си в рамките на упражнението за установяване на връзка, което може да премине в опит да поддържат и вас чисти! Някои котки обичат да прекарват много време в обгрижване на своите котешки приятели, но вие също сте част от семейството, затова и вие трябва да сте почистени! Естествено, те ще се съсредоточат върху областите на кожата, а не върху дрехите, така че очаквайте ръцете и лицето ви да бъдат облизвани!

4. Котките облизват солта от кожата ви

котка ближеСнимка: iStock

Когато се потите, по кожата ни остават естествени соли, тъй като потта се изпарява. Някои котки намират това за неустоимо и ще се опитат да оближат лицето (включително носа!), ръцете и други участъци от откритата кожа, за да получат малко сол.

5. За да покажат, че ви обичат

Някои котки обичат да показват привързаността си към своите стопани, като се сгушват в скута им, за да се гушнат, или като ги облизват. Ако котката ви се отпуска на гърдите ви, това облизване може да се окаже на носа ви!

6. За да покажат, че им принадлежите

Гальовните животни са териториални и обичат да маркират собствеността си, като пренасят върху нея своя мирис.

Понякога това може да включва търкане отстрани на дивана, за да остави феромони след себе си, а друг път може да е облизване на носа ви, за да каже на другите котки в къщата, че сте заети.

7. Като успокояващо действие

котка ближеСнимка: iStock

Котките обичат усещането, че са обгрижвани, което е една от причините те да прекарват до 50 % от будното си време в почистване и миене. Някои котки могат да прехвърлят това успокояващо поведение и към своите стопани.

8. За да покажат, че искат внимание

В зависимост от характера на вашата котка, тя може да сигнализира, че се нуждае от внимание, като ви оближе носа. Умните котки знаят, че ако оближат ръката ви, може да бъдат игнорирани, но насочването направо към лицето ви е сигурен начин да получат това, което искат!

9. За да покажат, че сте член на тяхното семейство

Котките често обгрижват и облизват други членове на своето семейство, с които са тясно свързани.

Като облизва носа ви, котката ви показва, че също ви смята за част от своето семейство. Това е най-големият комплимент от всички!

Как да спрете котката си да ближе носа ви?

Някои собственици на котки може да намират това поведение за сладко, но други биха предпочели мъркащите животни да не ближат носа им. При повечето нежелани поведения, включително облизването на носа, най-доброто решение е да пренасочите вниманието на котката си другаде.

Може да започнете да забелязвате признаци, че котката ви се приближава към вас, за да ви оближе. Ако не искате това да се случи, просто я накарайте да се занимава с нещо, което прави облизването на носа физически невъзможно, като например да играе с играчка. Важно е да направите това преди облизването на носа.

котка ближеСнимка: iStock

Не забравяйте от време на време да давате на котката си лакомство, когато тя проявява ласкаво поведение, което ви харесва. По този начин котката ще се научи как правилно да гушка своя човек.

Не отблъсквайте грубо котката си или не я наказвайте по друг начин за това, че се е опитала да се погрижи за вас. Помнете, че това поведение е просто опитът им да ви кажат нещо по най-добрия начин, който знаят. Като отговорни собственици на котки, от нас зависи да бъдем детектив и да разберем от какво се нуждае нашата котка!

Виж още