Защо котката поставя лапите си върху лицето ми

котка и собственик Снимка: iStock

А ко вашата котешка приятелка поставя малките си лапи върху лицето ви, вероятно се опитва да общува с вас. Дали за да ви напомни колко много ви обича, или за да ви отведе до празната ѝ купа с храна по време на вечеря, може да зависи от контекста на ситуацията. Котките общуват с лапите си и вашият космат приятел вероятно се опитва да ви каже нещо или да привлече вниманието ви с нежното си докосване.

Показване на котешка любов

Точно като хората, котките използват физическо докосване, за да покажат обич към други мъркащи животни и хора. Ако сте гушнати с котето си на дивана и то протегне ръка, за да докосне лицето ви, това може да е знак за любов към вас, особено ако котката ви мърка силно през това време.

Котките, които седят близо до вас, докосват ви и бавно мигат с очи към вас, ви показват колко много ви обичат. Така че, ако вашият котешки приятел протегне ръка, за да ви потупа нежно по лицето, това вероятно е хубав знак.

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котката иска да ви събуди

Ако спокойният ви сън е прекъснат сутрин от усещането за малки, пухкави лапички по бузата ви, тогава котката ви може просто да се опитва да ви вдигне, защото иска да бъде нахранена.

За да попречите на „коте с будилник“ да прекъсва съня ви, уверете се, че гальовният приятел има достатъчно храна в чинията си преди лягане. По този начин той може да яде както си иска през цялата нощ и няма да иска да ви събуди, за да иска още храна сутрин. Въпреки това - внимавайте с количествата и не прехранвайте мъркащия приятел.

Можете също да опитате да използвате автоматична хранилка, която да пуска храна през определени часове, които сте настроили предварително.

Котката иска да игре с вас

Ако мъркащият приятел се пресегне да ви докосне и след това избяга, той може просто да иска да ви включи в игра. Това е особено вярно, ако котката ви скучае и няма играчки, с които да си играе.

Инвестирайте в някои забавни котешки играчки, пълнени с котешка трева, които издават изкусителен аромат, на който котките не могат да устоят. Хвърлете ги из дома си и накарайте котката ви да ги гони. Можете също така да използвате въдица, топчета или други аксесоари, които мяукащият приятел ще хареса.

Котката ви иска да се сгуши до вас

котка и собственикСнимка: iStock

Мъркащите приятели обичат да спят до стопаните си, защото се чувстват сигурни. Това не само е знак за любов към котката, но ако навиците на домашния любимец за сън включват докосване на лицето ви, това е знак, че тя ви има доверие. В крайна сметка котките са най-уязвими, когато спят.

Ако една от позициите на вашата котка за сън включва протягане на лапи, докато спи и ви докосва по лицето в процеса, това е категоричен знак, че тя ви има доверие и иска да се сгуши до вас.

Котетата също имат ароматни жлези в долната част на краката си, които използват, за да претендират за територията си. Ако вашата котка ви меси или докосва лицето ви с лапите си, докато се гушка до вас, тя може да нанася аромата си върху вас, за да ви покаже колко много ви обожава и разбира се - да ви маркира като нейна собственост.

Виж още