Защо котката спи на възглавницата ми? 5 възможни причини!

котка в легло Снимка: iStock

В ашата котка чувства ли голямо удобство да се свие на възглавницата ви? Ако сценарият, в който се завъртате през нощта, за да намерите лицето си в козината на котката ви е познат - значи тази статия е за вас! Искате ли да знаете защо котките правят това? Можем да гадаем и да се осланяме на следните предположения:

1. Топлина

Нека си признаем, няма нищо по-уютно от това да си сгушен в леглото. Вашата котка вижда какво правите и иска и тя да се гушне! Гальовните животни не обичат да им е студено. Те прекарват голяма част от деня си в търсене на топло място за почивка.

От друга страна главите ни отделят много топлина и са една от най-топлите части на тялото ни. Те правят нашите възглавници много топли и уютни. Не бива да забравяме, че телесна температура на котките обикновено е по-висока от нашата, и котките обичат да я поддържат. Това означава, че те винаги търсят нещо топло, в което да се сгушат, за да им е топло. Нашите възглавници често са идеалното място за мъркащите приятели, тъй като са удобни и меки.

2. Котката ви обича

котка в леглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Една от причините котката ви да се сгуши през нощта на възглавницата ви е да покаже своята любов и привързаност! Вашата котка ви смята за семейство, така че е съвсем естествено тя да се приближава към вас преди лягане!

3. Доверие и защита

Гальовните приятели са преди всичко силно инстинктивни същества. Вашата котка може да се постави в горната част на леглото, над главата ви, като изгодна точка за наблюдение на всичко, което се случва наоколо. Котките обичат да се бъдат на високо място, така че да имат добър изглед към цялата стая, така че да могат да следят внимателно за потенциални заплахи или натрапници.

Котките също могат да лежат или да седят с гръб към нас, когато спят. Това може да изглежда, че те ни гледат хладно, но всъщност е огромен комплимент.

котка в леглоСнимка: iStock

Ако една котка седи така, тя ни показва своята незащитена уязвима страна. Това означава, че те ни се доверяват напълно, тъй като не чувстват нужда да останат нащрек в наше присъствие.

4. Уплаха или стрес

Друга причина котките да се свиват на нашите възглавници може да е, защото изпитват стрес или се страхуват от нещо. Ако вашата котка лесно се стряска или е тревожна, тя често ще търси собственика си за утеха. Ако имате силна връзка с котката си, тя ще ви свързва със защита.

Вашето присъствие е безопасното място на котката. Тя се успокоява от вашия аромат. Може да сте забелязали, че дори и да не сте наоколо, котките често търсят нещо, което мирише на собственика, за да се почувстват защитени. Вашата възглавница със сигурност отговаря на това предпочитание.

5. Утвърждаване на господство

Вашата котка може да се опитва да направи тънък намек на утвърждаване на господство, когато спи на възглавницата ви. Котките се отнасят към всички членове на семейството (котешки, човешки и всякакви други същества) като част от своето племе. В това племе за тях има строга йерархия. Котките обичат да определят коя е най-горната котка в йерархията. Това е се случва често в домакинство с много котки.

Ако вашата котка започне да спи на възглавницата ви, когато дойде ново коте у дома, това може да е начинът на мъркащия приятел да каже, че е кралят или кралицата на къщата и носи тази титла.

котка в леглоСнимка: iStock

Котките избират някои много странни места за дрямка. Има много фактори, които влияят върху избора им. Не става въпрос само за топлина и комфорт. Чувството за безопасност и сигурност също е съществено в техния списък с приоритети.

Ако котката ви е решила да спи на възглавницата ви през нощта, това обикновено е знак, че имате красива връзка с котката си. Ако не искате да споделяте възглавницата си с пухкавия приятел, това също е приемливо. Намирането на баланс, при който вие и вашата котка сте щастливи и доволни, е най-важното нещо.

Виж още